Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 01 december 2020

Helsekost, mest populært i Tyskland

2009-11-10

Fakta:

Namn: Largo
Koreografi: Ingun Bjørnsgaard
Musik: O A Thommesen, G P Telemann C P E Bach G F Händel P H Svalastog
Ensemble: Nordwest Tanztheater Bremen & Tanzcompagnie Oldenburg, Scenografi & kostymer: Thomas Björk
Plats: Bærum Kulturhus
» http://www.nordwest-tanz.de/

Kunstnerisk sett er det ingen grunn til å ikke få med seg Largo, et mesterstykke som kan virke helsebringende.

Titusen tyskere har til nå sett Largo, Ingun Bjørnsgaards koreografi for 18 dansere i kompaniet Nordwest. På Norgespremieren i Bærum Kulturhus i helgen, var det halv sal. Flere snøftet seg gjennom 70 min forestilling. Oppmøteproblemet er neppe svineinfluensa.

Björks scenografi er gråblå, en pittoresk dansesal med okergule dører som danserne sjeldnere bruker. De tyter derimot gjennom smale spalter i veggene som viser seg å være av tøy. Noen ganger blir armer og ben hengende igjen i slissene og vise tilbake til barokkens buer, bevegelser som har stilnet. Kulissene er gjennomtrengelige og kostymene gjennomsiktige i jordfarger, svart og hvitt. Danserne ser uvanlig menneskelige ut. De kommer i forskjellige fasonger, bl.a. én med briller. Danserne er trygge, har det gøy og det inviterer til fortrolighet. Largo er nytelsesfull, nærmest sunn å se.

Bjørnsgaard bevegelsesspråk viser hennes respekt for klassisk og moderne ballett, denne gangen i møte med barokke trekk. Den klassiske ”mann løfter dame” går igjen, men når det begynner å trette, vender Largo og veggene forsvinner ut i vingene eller faller inn på scenen. Da kommer barokke benker trukket i rød fløyel tilsyne. Danserne bygger tablåer i rommet innenfor rommet. Om Largos første del er forutsigbar, så er slutten mer underfundig. Utover å bryte med festkledde mennesker er det vanskelig å forstå hva isbjørnen gjør i stykket annet enn å innfri tysk forkjærlighet for myter om Norden. Ved vendepunktet bærer bjørnen hvinende damer ut av scenen og med det er menneskelyd skrudd på, så også musikk med libretto.

Largo er den første forestillingen Bjørnsgaard har koreografert til barokk- og samtidsmusikk av Svalastog. Sistnevntes elektronika kontrastere barokke largo-satser, egentlig bare representert ved Bach d.y. Largo går som kjent svært sakte og er ikke enkel å koreografere til. Forestillingen ble døpt lenge før den ble født og har heldigvis et langt lettere navn enn de fleste av Bjørnsgaards 17 titler så langt. Det kan komme godt med på fortsatt turné.

Sidsel Pape

Fler Föreställningar

Annonser