Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 28 september 2020

Svart Röd Måne

2009-11-05

Fakta:

Namn: Röd måne
Författare: Greta Sundberg
Plats: Pygméteatern, Stockholm
» http://www.pygmeteatern.com/

Det är lätt för vuxna att tro att tonåringar kan tycka att dockteater verkar dagislarvigt. Pinsamt. Men det är just tro man borde låta bli med, visar det sig. Pygméteatern, en gång mest skuggspels-och-rock-teater med uppkäftigt grabbsound, spelar numera all slags dockteater och kombinerar med skådespelarteater.

Att sätta upp Greta Sundbergs Röd måne (hittills spelad med människoaktörer bl a på Uppsala Stadsteater) som dockteater för högstadiet låter som ett kamikazeprojekt. Men, visar det sig, folk i tonåren associerar inte alls dockor till dagis utan till animerad film och comic strip-landskapet.

Så där har vi nu pjäsens fyra unga som ska välja gymnasielinje som dockor: gängliga, lite ömkliga, utsatta för grupptryck och inte minst föräldrars beskäftiga planer. Sundbergs pjäs är smart konstruerad och motvalls redan i sina roller: invandrarflickan vill gå rymdprogrammet, duktiga tjejen från läkarfamilj vill gå dansutbildning. Ena killen med betygen i botten siktar på idrottstoppen, den andra bär svart och skriver poesi.

Dockorna av Pygméveteranen Sten Wallin har en lite karikerande touche, skuggspelsavsnitten görs på overhead (haha!) och varje docka har ett rullande podium, som lite påminner om vagnar som rullas fram på lektioner i oä-ämnen i skolans inte alltid teknikalerta värld. Vesna Stanisic som regisserat har koreograferat själva rullandet väl; kanske det ytterligare förstärker filmassociationen. Michael Koitzch (den andre urinvånaren på Pygmé) och Åse Nelson delar genusöverklivande upp rollerna, byter röster och växlar mellan ett slags guidelika aktörer och dockspelare. Inget hurtigt hopp erbjuds, möjligen skissas beslutsamhetens smala räddningsplanka. På den punkten är kanske tonårspubliken känsligare än andra.

Så om bara den vuxna världen kan komma ur sina fördomar om dockteater, kan tonårens alla vingliga, kaxiga, undrande, sökande människor få strömma ner i källaren hos Pygméteatern i Stockholm. Som framförallt turnerar i hela landet. När de inte gästspelar på Balkan eller i Singapore. Ty sådana är de, pygméerna, världsberyktade.

Röd måne spelas på Pygméteatern till och med 12 december.

Publicerat i Expressen Kulturen Bloggen 16 okt

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser