Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Dystert ståk (Dystert och stökigt)

2009-11-04

Fakta:

Namn: When Clarity Visits
Koreografi: Club Guy & Roni
Ensemble: Carte Blanche
Plats: Den Norske Operaen
» http://www.codadancefest.no/


Norges samtidsdanskompanis bidrag til samtidsdansfestivalen, prøver og sjokkere, men tar bare pusten fra danserne.

Club Guy & Roni fra Nederland har koreografert When Clarity Visits. Folk kommer flyende fra Frankriket for å se hva G. Weizman og R. Haver har begått med Carte Blanche.
Til tider kan forestillingen faktisk fortone seg som et overgrep med flere simulerte ”gangbangs”. Når den største gutten på scenen legger den minste jenta i bakken og sitter oppå til viljen siver ut av henne, får jeg lyst til å gå. Er det det Guy & Roni vil oppnå? Når jenta flirer at hun ikke tar det personlig, er overgrepet et faktum.

Parodi
Forestillingen skal liksom tematisere det psykologiske begrepet, ”inner/divine child, true/authentic self”. Kanskje representeres disse barna ved små hvite gipsfigurer som gjemmer seg i stålstativ plassert rundt på scenen. Innledningsvis skjuler danserne seg samme sted, men kommer en og en ut av stillaset før de fyller opp scenen med så mye at ingenting blir tydelig, særlig ikke det de skråler i mikrofonen. When Clarity Visits blir slik en parodi på seg selv.

Kostymene er det elementet som tar temaet mest på alvor. De bærer preg av barndommens sport og lek. Disse sporene er pakket inn i nylon og stilisert i et påtatt motepreg som gir forestillingen smak av ”fashionshow”. Klær og sko kles av og på i drøye 75 min. Hvis forestillingen handler om noe annet enn å være over-inn, må det være oppvekst og ungdomskultur. Hele låta Moderen Love av Bowie representerer 80-tallet og avslører Carte Blanches litt for gode råd. Extasy-generasjonen har sin scene der individualitetens slagside slår og voldtar. Her legges alle sårbare barn, inni som utenpå, øde.

Sikker vinner
Guy & Roni har vært mer opptatt av musikk, kulisser og kostymer enn tematikken og koreografien. Dansespråket minner om det israelske kompaniet Batsheva blandet med klassisk ballett. Triks fra tidligere forestillinger sitter i danserne. Det er kanskje ikke like utfordrende for dem, men hvorfor forkaste en sikker vinner når danserne er det eneste som gjør forestillingen verdt å se. Enda godt at koreografene forelsket seg i Ole Martin Meland.

When Clarity Visits er det mest uklare besøket avlagt under CODA internasjonale dansefestival i Oslo. Det er en slik forestilling som får meg til å angre på at jeg arbeider som anmelder, som ikke fester seg noe sted, som virker uutholdelig intetsigende.

Sidsel Pape

Fler Föreställningar

Annonser