Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Hårprakt på Baltoppen

2009-11-03

Fakta:

Namn: Sin Dios
Koreografi: Carmen Werner
Ensemble: Provisional Danza
Plats: Baltoppen, Ballerup, utanför Köpenhamn
» http://www.baltoppen.dk

På Baltoppen, Ballerups kulturhus, har man den fina målsättningen att visa scenkonst ”der ikke bekræfter, men udfordrer” (Som inte är bekräftande utan utmanande). Det ena utländska kompaniet efter det andra gästspelar på Baltoppen med spännande
dansföreställningar. I Ballerup kan publiken alltid få möta annorlunda dansföreställningar – scenkost som inte kan upplevas någon annanstans inom huvudstadsområdet.
Senast gästspelade spanska Provisional Danza på Baltoppen med Sin
Dios
, en titel som betyder gudlös.
Det finns ingen form av religiös tillbedjan i Sin Dios, det skulle i så fall vara hänförelsen för människokroppen som till den grad blir utställd och begärd, med eller utan kläder.
Koreografen Carmen Werner visar upp en rå storstadsmiljö som glöder av begär och stämningen är som hämtad ur en film av Pedro Almodóvar.
Kvinnor spankulerar runt på höga klackar i snäva klänningar och stora moderiktiga solglasögon.
Likt klassiska femme fatal-figurer drar kvinnorna till sig männen genom att temperamentsfullt slänga med sitt långa hår. En av kvinnorna lägger sitt långa hår om halsen på en av männen och drar samtidigt av honom byxorna. Han blir infångad, och männen blir gång på gång hypnotiserade av kvinnornas svallande hår. Denna hår-fetischism tar sig väldigt extrema uttryck när en kvinna lägger sig på scenen och en man ställer ett par högklackade skor på hennes utslagna hår. Så kryper hon över golvet med sitt praktfulla hår, som släpar med sig skorna. Men inte nog med detta, hon snurrar också runt på golvet så att håret rufsar sig, utan att skorna faller av hennes hårlockar. Det är en fin illustration av hårets styrka och makt.
. De högklackade skorna kan också bli till maktsymboler på många sätt. Kvinnorna tar av sig skorna och håller dem i händerna likt vapen, som de riktar mot männen. När sen männen ligger på golvet likt hjälplösa sandsäckar kommer en handlingskraftig kvinna och avslutar uppdraget. Till tonerne av Mr. Sandman med Swing Sisters skuffar hon runt männen på scenen som det faller henne in.
Det kanske inte finns någon manlig gud i Sin Dios, snarare handlar det väl om de tre hårfagra gudinnorna som gör shackmatt mot männen.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser