Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Into the Groove

2009-10-18

Into the Groove som hölls mellan 16 och 20 september i år är tänkt att bli ett återkommande event. Arrangörerna Poetry in Motion, Freshest, Hip Hop Playgrounds och Streetstar samarbetade tillsammans med Lava höll i trådarna gjorde dansare och dansproducenten Erik Linghede.

– Jag föreslog hip-hopfestivalen Funktastic för Lava 2008, berättar Erik.

Lava hjälpte honom att förverkliga sin idé och när festivalen var över så vill Erik ha mer. Han hade en idé om att knyta samman Stockholms hip-hoparrangörer, se till att allas info kom ut enat och att deras evenemang inte krockade med varandra. De kunde även samarbeta som i festivalen Into the Groove blev ett exempel på.

Erik ville samtidigt skapa en mötesplats för dansare. En som inte kostar, som inte är lärarledd och dit man kommer för att arbeta med sig själv och sin egen stil. Utomlands händer detta ofta på klubbar men Stockholm har inte den klubbscenen.

Erik menar att det idag på något sätt ligger i vår kultur att lära sig på kurs, att allt är uppstyrt och organiserat. Förr var det ett mer naturligt utbyte mellan dansare av kunskap och inspiration eftersom det inte fanns lika många klasser att välja bland. Nu tar många lektioner och då missar man en del av det konstnärliga och personliga arbetet.

På grund av internet och allt man kan plocka upp där hoppar missar många dansare själva grundarbetet med sig själv och sin dans och kopierar istället stilar och uttryck.
– Det är som att kopiera en dikt som någon annan har skrivit, beskriver Erik. Man måste skriva en egen, utifrån sig själv. Annars kan man lika gärna kalkera.

Eriks idéer blev till Lava Dans som finns sedan januari 2009 och arbetar där halvtid som dansproducent. Lava är en mötesplats. Ungdomar och arrangörer som vill göra evenemang och projekt inom dans för ungdomar kan vända sig till Lava och Erik hjälper då till att styra upp det hela. Han vägleder och kan fungera som en mellanhand till exempel kulturförvaltningen om man vill söka pengar.

Lava har även öppna jam, se vidare www.kulturhuset.stockholm.se/default.asp?id=1236

I Into the Groove gick arranggörer samman på Eriks initiativ för att skapa en vecka av housejam, popping- och lockingbattlet Funktastic, breakingbattlen Circle Prinze och Challenge of the Masters samt workshops med dansarna Gucchon och Yaruki i popping respektive locking.

– Jag började dansa som 18-åring, berättar Erik. Jag visste inte riktigt vad jag ville dansa. Jag började dansa på Danscenter i Stockholm och dansade reaggeton i ett halvår, för streetkursen var full.

Sedan såg han någon göra en slide och då förstod han att det var popping som var hans dansstil.
– Jag vill jobba med dans, men inte på scenen, fortsätter Erik. Jag vill arrangera och jobba bakom dansen.

Karolina Brock

Fler Utblick!

Annonser