Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 15 september 2024

Amjad på Into the Groove

2009-10-17

Amjad H. Khan dansade i elva år. Det var under en tid i sydtyskland och Schweiz då hip hopens olika element blandades med varandra.
– Jag ville veta vad jag gjorde och varför, berättar Amjan. Mitt crew tävlade inte, fortsätter han. Men de hade kunskap om kulturen. Det var en livsstil som innehöll grafitti, beatbox, barbeque, dans…men sen försvann den.

Amjad var i Stockholm i september i år för att representera breakingbattlet Circle Prinz som är en deltäving till Circle Kingz. Amjad är tävlingens grundare och battlet hölls den 1 första november i Lausanne i Schweiz. Skandinavien har för tillfället två deltävlingar, en i Finland och en i Sverige, och de andra deltävlingarna hålls i 18 andra länder världen över. Amjad åker inte till alla.
– Jag vill inte folk ska tro att jag gör det här för att bli känd, säger han.

Det här är en tävling som startade med ett breakingjam där Amjad ville gå tillbaka till hur breakingen en gång var. Idag ser publiken den avancerade tekniken och akrobatiken men i jamet lades vikten på känslan. Och det visade sig att det var det här många dansare väntade på. Han blev överraskad över gensvaret han fick och som sträckte sig ända till Australien. Mail strömmade in från människor som tackade honom. Amjad berättar hur tänket nästan blev som en religion för en del. Det bildades två säten; de som koncentrerade sig på tekniken och de som fokuserade på rörelsen.

– Domarna i tävlingen dömer mindre moves och mer flavour, berättar Amjad. Det viktiga är inte vilka steg man gör utan hur man gör dem.

Han förklarar hur man tidigare för att kunna dansa var tvungen att gå till ett ställe där det fanns någon, förhoppningsvis från generationen innan, som lärde en stegen och dess historia.

Internet ger idag bilder men ingen att ställa frågor till. Frågor kring kulturen och hur personen som dansar tänker. Resultatet blir moves utan spirit menar Amjad.

– Min rädsla är att bra människor ser stora crews dansa utan känsla och slutar dansa för att de inte gillar det.
– Min roll är att lära. Jag vill sätta b-boys på rätt väg, fortsätter han.

Han tycker att svenskarna redan är på rätt spår.
– Här finns oldschool people att se upp till som Freeze och Renegade till exempel. De kan ge råd. De har kunskap om att breaka.

Och vad är svenska breakares svaghet?
– Att de är panka. De kan inte resa som en del andra b-boys.

I Österrike är det vanligt att ha ett arbete som betalar för en och sedan dansa vid sidan av. På det sättet har man pengar till att resa, lära och se sig om.
Det är så Amjad själv gör. Till vardags arbetar han som lärare på universitetet.

Karolina Brock

Fler Utblick!

Annonser