Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 27 januari 2021

Allt är bäst i början

2009-10-17

Fakta:

Namn: Femårsplanen
Koreografi: Gunilla Heilborn
Plats: c/o Stockholms Stadsteater
» http://www.stadsteatern.stockholm.se/

Det är tur att Gunilla Heilborn har humor. Innerligen tur. Annars skulle Femårsplanen vara en helt ledsam timme.

Fyra personer är fyra roller som spelar unga människor utan riktning i livet. En femårsplan behövs, men med vad ska den fyllas?
Dansteater kallas uppsättningen, men det varken dansas eller spelas teater i någon större utsträckning. Utan man dansar icke-dans och levererar icke-text i ett icke-rum.
Det finns en humor i det bakvända betraktandet av livets möjligheter: kanske man skulle göra lite rån? Med hoprullade pickadoller av tidningspapper låtsasövar man. En gång skrattar jag och det är när man övar rån på låtsas-norska.

Dansen är rörelse (knappt) och texten är oneliners eller pratbubblor (knappt). Rörelsen är begränsad, avsiktligt amatörish. Allting är bäst i början, sägs det i Femårsplanen. Så sant! De första fem, tio minuterna är det lite kul med dekonstruktion och tillbakalutat pallsittande.

Danspubliken är på hugget och nosar sig fram till allt nytt och krytt. Men också skrattandet är bäst i början. Och, jag försäkrar, något allvarsamt med sig på vägen, det får man inte. Femårsplanen vill kanske skildra planlösheten som en plan: ”Ceci n’est pas une pipe”, som Magritte skrev under bilden av en pipa. Det var länge sedan. Femårsplanen ser bara planlös ut.

Publicerat i Expressen 16 oktober 2009

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser