Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 22 september 2020

Förlåtelsens kraft

2009-10-13

Fakta:

Namn: Giselle
Koreografi: Jean Coralli, Jules Perrot Iscenesættelse: N. Hübbe, S Englund
Musik: Adolphe Adam
Ensemble: Den Kongelige Ballet
Plats: Det Kongelige Teater, Gamle scene
» http://www.kglteater.dk

Två av Den Kongelige Ballets starkaste kort, Christina Michanek och Ulrik Birkkjær, dansar Giselle och Albrecht till repremieren på romantikens stora dansklassiker Giselle. Rollen som bondflickan som hals över huvud förälskar sig i en förklädd hertig(stavning?), som dessutom redan är förlovad tidigare, kräver förutom det stora tekniska kunnandet också mycket dramatisk talang.
Sådana talanger besitter Christina Michanek i överflöd. Hon ger sin hjärtans kära lyckligt betagna blickar. Och när han lekande lätt lyfter henne, ler hon som om det innebar en härligt kittlande förnimmelse. Med andra ord får hon oss att tro på att det handlar om kärlek vid första ögonkastet. Det är också trovärdigt att hon blir akut psykiskt sjuk från ena ögonblicket till det andra, när det går upp för henne att Albrecht har en annan.
Hennes vackra håruppsättning förvandlas till en vild frisyr, hon viftar i alla riktningar med vitt utspärrade händer och hennes blick lyser av hysteri. Det går kalla kårar i oss när Albrechts dubbelspel avslöjas och man känner starkt deltagande när Giselle försvinner in i det psykiska sjukdomsmörkret och dör. När Christina Michanek dansar, finns inte minsta antydning till något teatraliskt. Allt ser lätt och naturligt ut. Kanske beror det på att hon bara är sig själv på scenen helt ödmjuk och naturlig helt utan divalater. I andra akten där Albrecht uppsöker Giselles grav och omringas av de hämdlystna vilierna. Den döda Giselle förlåter Albrecht, och man oroar sig över om Giselle kan rädda sin älskade från döden bland de hämndgiriga vilda vilierna. Albrecht tvingas att dansa för sitt liv, och det gör att Ulrik Birkkjær i det närmaste svävar över scenen. Det råder inget tvivel om att det handlar om liv och död. Och vi kan äntligen andas ut när kyrkklockorna ringer, morgonen gryr och vilierna blir tvungna att dra sig tillbaka. Genom sin förlåtande attityd får Giselle fred i graven, och Albrecht blir tröstad, medan publiken får en närapå rituell upplevelse till livs, tack vare Christina Michaneks överjordiska närvaro och lysande utstrålning. Med Christina Michanek och Ulrik Birkkjær i huvudrollerna blir Giselle till ett högstämt och gripande drama om förlåtelsens frigörande kraft.

Giselle spelas till och med 11 november.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser