Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 27 november 2020

Sylfider och torskar

2009-10-07

Fakta:

Namn: Torskarna – en dansföreställning om mansbilder, kvinnosyn och sexhandel
Koreografi: Lotta Gahrton i samverkan med dansarna
Musik: Musikarrangemang: Lars Almkvist
Ensemble: dansare: Conny Jansson, Peter Lagergren, Mikael Strid, Musiker: Anna Inge, Jonna Inge, Anna Kroeker, Hanna Wiklund, Skådespelare: Ferko Matolcsi, Louise Sargsyan
Plats: Gottsunda teater
» www.gottsundateater.com/

Torskar finns av två slag, båda är kontroversiella: den simmande sorten för att den riskerar att dö ut medan den andra, tvåbenta varianten, verkar högst livaktig. Män som köper sexuella tjänster av kvinnor begår ett brott. Men könets lustar är starka och även män som anses alldeles ”vanliga” blir brottslingar, överallt i Sverige, om och om igen. De struntar i lagen. Och den uppväxande generationen verkar inte heller övertygad om att sexhandel ska betraktas som lagbrott. En färsk undersökning visar att ungdomars syn på sexköp via nätet är högst liberal. ”Man klär av sig inför videokameran och får betalt av någon snubbe som är kåt, det är väl inte så farligt?”, sa en intervjuad 15-åring.

Det är alltså ett aktuellt ämne Lotta Gahrton och hennes medarbetare på Gottsunda Dans och Teater ger sig i kast med i Torskarna – en dansföreställning om mansbilder, kvinnosyn och sexhandel. Det är lysande att denna föreställning ges på en teater som ligger mitt i ett köpcentrum!
Här ställs en rad frågor. Vilka är de män som köper sexuella tjänster av kvinnor? Vet de om några av dessa kvinnor är offer för människohandel? Hur ser de på kvinnor över huvudtaget? Betraktar de sig själva som brottslingar?

De tre dansande män som gestaltar torskarna på scen, är mestadels sympatiska. Och vanliga. En är blyg och osäker. En är kaxig och har starka könsdrifter. En har en fin fru som dock inte förstår vad han behöver. Just hans behov är lite ovanliga, det avslöjas av de rosa tåskor han (Mikael Strid) plötsligt bär. De två andra dansande männen (Peter Lagergren och Conny Jansson) har ofta steppskor – och som de kan använda dem! De framträder i andra sammanhang under namnet Rytm ba´ och tycks kunna steppa fram vilka berättelser och stämningar som helst. Dans kan mycket mer än bara behaga.
Torskarna rubriceras som dansföreställning och är det också i huvudsak, men de två talande och fyra musicerande medaktörerna är oumbärliga. Den kvinnliga stråkkvartetten är klädd i kyskt vitt, den spelar Chopin och agerar projiceringsyta för männens begär. Lagens och samhällets syn gestaltas via text förmedlad live och videofilmad.
Lotta Gahrton har hämtat inspiration till sitt nya verk från elever i Valsätraskolan och från Ryska baletten. Den revolutionerade danskonsten för 100 år sedan, bland annat med Fokins balett Sylfiderna, tonsatt av Chopin. Men den kvinnosyn som gjorde att dansöserna ofta blev hålldamer åt rika herrar i äldre tider, tycks ha hängt med in i moderniteten.
Sexhandel kan se ut på olika sätt i olika tider men verkar för evigt vara en fråga som kan och måste diskuteras. Gottsunda Dans och Teater har funnit ett berörande och effektivt sätt att göra det, för en ung publik likaväl som för en vuxen.

Spelas
också 10, 17 och 24 oktober på Gottsunda Dans och Teater.

Recensionen har tidigare publicerats i Uppsala Nya Tidning 4/10.

Nancy Westman

Fler Föreställningar

Annonser