Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 maj 2024

”Noch ein Weinchen, noch ein Zigarettchen” – Wuppertal hyllar Pina Bausch

2009-10-07

Den tyska staden Wuppertal har med koreografen Pina Bauschs bortgång i slutet av juni inte bara förlorat en stor konstnär utan också en person som gett staden identitet och en plats på världskartan. Följdriktigt fanns inte bara dans- och konstlivet utan också en rad ledande politiker på plats när man höll en officiell minneshögtid i och utanför operahuset.
”Snälla ni, fortsätt!” ber Ministerpresident Rüttgers och riktar sig till dansensemblen ”Fortsätt i Pina Bauschs anda. Ni var och är ju hennes familj.”

”Familjen” med bl a Dominique Mercy, Jo Ann Endicott och Lutz Förster bidrar inte med några tal – dansen snarare än orden var Pina Bauschs uttryck. En rad numera klassiska utsnitt ur den rika repertoaren följer istället på varandra.

Redan under filmskaparen Wim Wenders tal intar dansaren Metchild Grossmann scenen i svart aftonklänning och högklackat, dricker rödvin och tänder en cigarett. Hon ligger på rygg och röker med benen mot väggen medan hon väntar på att talet ska ta slut. Med sin underbara djupa stämma framför hon sedan sin legendariska scen – Ännu ett litet glas vin, ännu en cigarett, men ännu inte hem?!

Lutz Förster i kostym framför sitt teckenspråkssolo The man I Love, och Malou Airaudo i vit klänning och med utslaget hår på en stol mitt på scenen, blickstilla, som hörde hon inte orden i La vie en rose. En rörelse som stillnat – men spåren i våra sinnen är levande och Pina Bauschs betydelse för danslivet långt framåt i tiden. Det är inte slut – man får bara förhålla sig på ett nytt sätt nu.

Ensemblen är fullbokad långt fram i tiden och den hågade kan se en rad av Bausch verk. Den konstnärliga skatten kommer att leva vidare och förvaltas av en stiftelse där bl a Förster och Mercy ska ansvara för produktionerna.

Gun Lund o Lars Persson

Se vidare www.youtube.com/watch?v=8rK6TJyGAHw

Fler Nyheter

Annonser