Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Fantasteri med teaterdockor

2009-09-27

Fakta:

Namn: Arias with a Twist
Plats: Stockholms Stadsteaters nya gästspelsscen c/o
» http://www.stadsteatern.stockholm.se/

Basil Twist är en av dockteatervärldens mest aktade samtidsnamn. Trots att han i år fyller 40 är han sedan länge omtalad som en mästare på dockspel, särskilt som synligt osynlig spelare på scenen bakom en docka i större storlek, som rörs direkt eller med stavar. Han har spelat i långa rader av amerikanska teaterproduktioner, men också skapat egna.

Att sätta dockor, figurer eller material i rörelse på nya, oväntade sätt verkar vara hans specialitet, till exempel med riktade fläktar som blåser upp silkestunna dockor till rörelse. Han har ”seriekopplat” dansdockor som en chorus line med mekaniska benrörelser och hängt upp dockspelare över en vattentank! Nere i vattnet ”gestaltades” Hector Berlioz Symphonie Fantastique med tyger, material och objekt i vattnet. Bilder från evenemanget ser onekligen just fantastiska ut.

Dockteater i USA står underhållningsbränschen närmre än den gör i Europa. Det är ur dockteaterhistorisk synpunkt inget konstigt med det: dockteatern har trivts på kabareter och kaféer och på gatan, allt annat än fin i munnen. Sex, våld och humor är verkligen dockteaterns fundament.

Så kombinationen Basil Twist och dragqueen som Joey Arias är verkligen i sin ordning. Arias sjunger och småspelar teater i högklackat, skälmskt viftande på sina enorma lösögonfransar och omgiven av Twists uppfinningsrika och sakkunniga dockor.

Mekaniska dansben, damben-i- högklackat-fetishism, New York-romantik och en ganska rolig referens till King Kong. Men här är det en dragqueen som mumsar tunnelbanetåg och kastar bort män över husen. Snyggt jobbat av sex svartklädda dockspelare som inte syns förrän i det bortom allt förnuft utdragna applådtacket. Så fantastiskt var det inte!

Men roligt att Stockholms Stadsteaters nya gästspelsscen c/o är alert och spanar in sorten. Och hur ofta möter chefen för en gästspelsscen publiken i paljettmössa med jätteplym: Linda Zachrisson fixar det. Också.

Margareta Sörenson

Publicerad i Expressen Kulturen Scenbloggen 24 september

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser