Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Steg, klackar och gnissel

2009-09-08

Fakta:

Namn: The Song
Koreografi: Anne Teresa De Keersmaeker
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Anne Teresa de Keersmaeker och hennes kompani Rosas har varit en fixstjärna på danshimlen i drygt 20 år. Sedan några år driver hon nu i Bryssel en kvalificerad fortsättning på sitt verk: P.A.R.T.S.. ett internationellt dansinstitut med fyraårig utbildning.

Hon har också gjort sig känd för att använda rik och avancerad musik till dansen. Men när hon nu gästar Dansens Hus för två aftnar med The Song, finns nästan ingen musik alls. Bara ljuden av dans, sulor, klackar, gnissel, förstärkta på kluriga vis, ackompanjerar dansen. Samt lite sång, i all tafflighet, sjungen av dansarna.

En kvinna förser de nio manliga dansarna med ljud; hennes taktsäkra skosula smäller distinkt åt bara dansfötter. Ibland varvar rörelserna upp sig i en intressant intensitet, som en lång spring-men-inte-nudda-varandra-sekvens.

Ett komplicerat ljud och ljus mot folie och andra ytor räcker en bit, men den avsiktliga, träningsliknande anti-dynamiken laddar ur och får de två timmarna att kännas som minst det dubbla.

Publicerad i Expressen 5 september

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser