Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Danstidningen 4/2009 ute nu!

2009-09-07

I Danstidningen 4/2009 berättar vi bland annat om SU-EN Butoh som ger en helaftonsföreställning på Dansens Hus i Stockholm den 17 och 19 september. Det blir även ett heldagsseminarium om buto på Dansmuseet i Stockholm fredagen den 18 september. Kinjiki – förbjudna färger
för att högtidlighålla att det var 50 år sedan Tatsumi Hijikata framförde sitt verk baserat på Mishimas bok Kinjuku – förbjudna färger.
Naturligtvis rapporterar vi också om sommarens festivaler, bland annat den urbana festivalen URB i Helsingfors som i år gavs för tionde året i följd. I Helsingfors råder inte samma skoningslösa
kulturkamp mellan de autonoma och samhällets
företrädare som exempelvis har förts i Stockholm. Även om man tillämpar liknande absurda
antigraffiti-koncept, finns en större tolerans för
alternativen, och man låter den urbana dansfestivalen URB blomma upp på konstmuseet Kiasma varje år.

I Finland är kulturlivet ett nationellt projekt som kan bli till ett samhälleligt kitt som kan öka förståelsen mellan generationerna. URB tillåts ställa frågor om samhällsutvecklingen.

Och Köpenhamn satsar stort på danskonsten, nu har Danshallerne i förorten Valby invigts med gratis öl och dans.
Danskonsten har drabbats hårt under denna sommar. Slag i slag försvann för dansen ledande personligheter som Pina Bausch, Merce Cunningham och Michael Jackson.
Redan i våras dog en person som var viktig för svenskt dansliv, Ann-Charlotte Brobjer som drev det unika dansprojektet På egna ben för intellektuellt handikappade ungdomar.
Precis innan senaste numret av Danstidningen gick i tryck nåddes vi dessutom av beskedet att Regina Beck-Friis, har gått ur tiden. Hon har koreograferat många av de historiska dansföreställningarna till Drottningholmsteaterns 1700-talsscen.

Fler Nyheter

Annonser