Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 augusti 2021

The Inpex – ännu ett steg mot en autonom pseudovärld

2009-09-06

Det var under den sista delen av den fyra veckor långa festivalen Impulstanz i Wien som Inpex-teamet dök upp med sin nya tidning. Det verkade som publiceringen av deras bok The Swedish Dance History i början av sommaren hade försatt dem i den rätta stämningen för fortsatt textproduktion. Måndag till fredag under Impulstanz sista festivalvecka delade de ut tidningen The Inpex gratis på workshops, föreställningar och fester. Detta gjordes möjligt genom stöd från Konstnärsnämnden.

”Tidningar styr världen genom opinionsbildning. Vilka är det som styr och skapar dessa opinioner inom den moderna dansen? Ska vi som själva utformar dansen låta andra ta hand om opinionsbildningen inom vårt eget konstområde? Den svenska nätverksorganisationen inom dans INPEX hävdar bestämt NEJ!” står att läsa på engelska på Inpex hemsida.

I Wien blev det hela roligt, dramatiskt och lite som en ”high school”-film. Inpex-gänget och deras polare skrev om sig själva och sina polares polare samt kastade skit till höger och vänster. Källkritik, opartiskhet och stilistik fick vara och alla skrev alla möjliga typer av texter samtidigt. En del var arga, andra var fascinerande och imponerande. Vissa hävdade att de inte brydde sig, men de flesta hade något att säga.

På Impulstanz finns redan en publikation som ges ut varje vecka av tyska tidningen Der Standard. Problemet med den är att den är stel, har långa artiklar och skrivs på tyska. Med tanke på vårt ständigt krympande uppmärksamhetsspann och bristfälliga tyskkunskaper, fyllde the Inpex en perfekt funktion i festivalen. Den var dessutom på engelska. Mer informationsflöde, mer prat, mer mediebrus i dansvärlden var verkligen behövligt. Det hade varit trevligt om vi fick se mer av det.
Dansvärlden tog ännu ett steg mot att bli en pseudovärld där nördiga medelålders män klädda i neon a la klaxons är kungar.

Helena Stenkvist

Se vidare http://inpex.se/events/inpex-worlds-first-dance-newspaper

Fler Nyheter

Annonser