Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Efter kräftskivan

2009-09-06

Fakta:

Namn: Post Secret
Koreografi: Mute comp
Plats: Dansescenen i Dansehallerne , Valby, Köpenhamn
» http://www.dansescenen.dk/

Partytältet med de kulörta lyktorna är uppställt mellan radhusen och en våt fest, kanske en kräftskiva, är på väg att urarta till ett äktenskapligt drama. Karaktärerna träder ut ur sina fastlåsta roller och ger utlopp för sina frustrationer i rabblande monologer och barnsliga gräl sinsemellan. De ljusa sommarkläderna blir alltmer nersmutsade och sönderrivna ju längre festen pågår och till slut blir också festtältet sönderrivet och förvandlas till ett skelett i mörkret.
Post Secret av Mute Comp är snarare ett performance än en dansföreställning, men lyckligtvis får vi också några smakprov på den dans som Kaspar Ravnhøj är så känd för att bemästra med sin flexibla kropp. När han fäller överkroppen i brygga och reser sig igen från samma position utan att fötterna alls lyfter från golvet, blir detta till en symbol för alla triviala nederlag som människor gång på gång lider och stoiskt lyckas klara sig ur. När Tiziana Fracchiolla efter ett par omgångar har blivit kastad runt i luften och till slut kastar sig i famnen på Thomas Bentin, blir det till en parodi på ett tragiskt parförhållande. Den dans som trots allt förekommer i Post Secret, är utmärkt men problemet är att man satsar för mycket på crazy humor som faktiskt inte är så kul, och de äktenskapliga grälen i berusat tillstånd har man sett så många gånger förr att man snart blir trött på dem. Det blir inget nytt som tillförs den gamla historien. Det bästa kommer mot slutet av föreställningen, när man lämnar det berättande greppet: hur de bakfulla larmar likt en motorsåg och hela rummet upplöses i gult, rött och blått psykedeliskt ljus. Festdeltagarna verkar vara fångade i ett rus som både befriar och medvetandegör dem. Men det mest spännande inslaget i Post Secret är trots allt musiken som framförs av musikern och strupsångaren Choduraa Tumat från den ryska delrepubliken Tuva. En fascinerande bekantskap med en annorlunda musikkultur, som i hög grad skapar lugn och fördjupning i den ganska röriga föreställningen.

Post Secret spelas i Dansehallerne fran till den 19 september.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser