Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 23 september 2020

Solsymbol och läder

2009-08-22

Fakta:

Namn: Carl Olof Berg Stand Up!
Koreografi: Carl-Olof Berg
Plats: Moderna Dansteatern c/o Telefonplan
» http://www.modernadansteatern.se

Carl Olof Berg börjar bli en etablerad koreograf. Hans Inner Garden för Värmlands museum i Karlstad 2007 var ett försök att återervövra solsymbolen som finns i museets egenartade byggnad (ritad av Cyrillus Johansson), svastikan, mer känd som hakkors.

Sist jag såg ett verk av Berg var det i våras, A Special Evening only for You! där en liten kärleksduett i motorcykeloveraller var formsäker och tät.

Både hakkorset och motorcykeloverallen hänger med när Berg nu gör Carl Olof Berg Stand Up! Overall och hjälm utan motorcykel i sikte känns lite lillkilleaktigt, men avsnittet om barndomen i Karlstad och vägen till dansen är den starkaste delen av denna stand up med tydliga Jonas Gardell-intryck.

Men en stor svastika projicerad på fondväggen i den folkhemsformgivna Midsommargården vid hypade Telefonplan i Konstfacks skugga – nej!
Det krävs mer för att både utmana detta särdeles hårt belastade tecken och avlocka det en förnyad betydelse. Även om det i andra delar av världen fortfarande används som symbol för solen och universum. (Jag har själv fått youghurtsås i Indien serverad med en prydlig svastika av rött paprikapulver på ytan som dekoration!) Men här i Europa räcker det inte med diskokula och svastikaliknande gester med armar och händer à la Birgit Cullberg och hennes legendariska Kulturpropaganda från en Karl-Gerhard-revy 1942. Hon var urtuff då, Bergs lek med symbolen idag känns aningslös.

Humor, självironi, lite dans och mycket musik – 80 minuter är långt för en ståuppare. Men den självutlämnande skildringen av hur gympalektionens Lambada leder vidare till en danskurs i Karlstad är oemotståndlig.

Publicerad i Expressen Kulturen/ Scenkonstbloggen 19 augusti

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser