Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 16 januari 2021

Lyckad invigning av Dansehallerne

2009-08-17

Om det berodde på att det var gratis utskänkning av öl och läsk – sponsrat av Carlsberg – eller om det var det rika utbudet på danskonst som lockade mängder av besökare till DANSEhallernes invigningsfest är inte lätt att veta. Väldigt många nyfikna besökare lockades till Köpenhamns nya danshus när man öppnade sina portar för alla nyfikna den 16 augusti.

Dansk Danseteater, Dansens Hus och Dansescenen har tidigare funnits på tre olika adresser i Köpenhamn, men numera finns de istället i de fabrikslokaler i Valby som tidigare var en av Carlsbergs tapphallar.
Dansk Danseteaters konstnärlige ledare Tim Rushton gläder sig över det nya danshuset, som indbjuder till den typ av samarbete, som han har saknat, ända sedan han flyttade till Danmark för cirka 20 år sedan:
”På den tiden var alla inom dansbranschen ovänner med varandra, talade illa om varandra och vägrade att hjälpa varandra, men nu är tiden inne för samarbeten.” sa den så flitige koreografen och teaterchefen på ett pressmöte.
Framtiden innebär inte bara samarbeten inom den danska dansmiljön, DANSEhallerne är medlem i det nyligen instiftade European Dance Network, vars målsättning är att skapa erfarenhetsutbyte, inte bara mellan de konstnärliga ledarna, men även dansare och koreografer emellan.
Tim Rushtons stora nätverk innefattar dock inte bara danskonstnärer utan även konstnärer från musikens värld. Detta resulterar i en helt ny festival: MAD-festival, (Music and Dance), som bland annat kommer att försiggå i den romantiska engelska parken, som finns bakom DANSEhallerne, och utgör en del av Carlsbergs byggnadskomplex.

Torben Kastrup

Se vidare www.dansehallerne.dk

Fler Nyheter

Annonser