Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 30 september 2020

Dans i Politigården

2009-08-16

Fakta:

Namn: Copenhagen Summer Dance
Koreografi: Shechter, Kvarnström, Rushton, Brolin Tani, Souza Pereira
Plats: Politigården, Köpenhamn
» http://www.danskdanseteater.dk

Dansarna anträder energiskt rytmen som vibrerande fortplantar sig från tå till topp. Energin böljar genom kropparna och skapar närmast en kroppslig elektricitet under aftonhimlen på Politigårdens vackra pelararkad. De utmärkta dansarna från Skånes Dansteater charmerar med sin underhållande “groove” i verket Berlin av den israelske koreografen Hofesh Shechter. Skånes Dansteaters dansare besitter en aldrig sviktande förmåga att nå ut över scenen, och Politigården utomhusscen utgör inget undantag, deras bländande närvaro är lysande. Det är verkligen strålande.

Dansarna i Det Unga Danskompaniet besitter även de en stark utstrålning. Marie Brolin-Tani visade redan under förra säsongen att hon av en grupp nyutbildade dansare kunde skapa ett formidabelt väldansande kompani. Hon gör det igen den här säsongen med en ny kull dansare. Den nya kullen dansar utdrag av verket Us som handlar om det utsatta livet på gatan i Beirut. Härom året blev verket dansat på mindre scener på bägge sidor om Öresund och det gör sig också bättre på inomhus på lite mer intima scener, verket förmår inte riktigt fylla en friluftsscen.
Samma invändning kan man även ha mot Kenneth Kvarnströms verk Hohto/Shine, som heller inte lyckas fylla den stora tomma friluftsscenen. De tre dansarna förmår heller inte att nå ut över rampen och fånga publikens uppmärksamhet.
Det gör däremot Tim Rushton med sin Jazz Impro, där Jakob Kullberg använder sin cello som en gitarr och spelar upp en jazzig improvisation som Ana Sendas och Edhem Jesenkovic tolkar fint i en komisk latinsk ballroom-dans. Och till svenska Minna Berglund har Tim Rushton gjort en fin och skojig koreografi med den direkta titeln Solo til Minna. Med roterande höfter och genom att vicka på baken flörtar hon vilt med publiken, som besvarar hennes häftiga dans med visslingar och rop. En av dem i närheten av scenen med munktröja och streetkläder lockar hon upp på scenen där han utan framgång försöker följa hennes snabba steg.
Äntligen får publiken också möjlighet att se Alessandro Souza Pereiras verk Crossing Silence, som vann första pris vid den 23 Internationella koreografitävlingen i Hannover (2009). Fyra herrar flyger över scenen i en snabb koreografi som lånar drag av både kampsport och streetdance. Fyra asfaltkrigare som möts och skiljs och som intar rummet med våldsamma rörelser och sparkar.
Men utöver den glimrande dramatiken innehåller Crossing Silence också en poetisk sårbarhet som passar perfekt in i sommarnatten och till den stämning som råder på Politigårdens där röda sidentyger fladdrar mellan de doriska pelarna.

Skånes Dansteater, Berlin af Hofesh Shechter
Unga Danskompagniet, Us af Marie Brolin-Tani
Finnish National Ballet, Hohto/Shine af Kenneth Kvarnström
Dansk Danseteater, Jazz Impro og Solo af Tim Rushton, Crossing Silence af Alessandro Souza Pereira

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser