Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 28 september 2020

Storstadspuls och jazzattityder

2009-08-13

Fakta:

Namn: Copenhagen Summer Dance
Koreografi: Shechter, Kvarnström, Rushton, Brolin Tani, Souza Pereira
Plats: Politigården, Köpenhamn
» http://www.danskdanseteater.dk

Copenhagen Summer Dance visar åter igen danskonst av hög kvalitet i Politigården i Köpenhamn. Till på köpet är upplevelsen gratis.

Det danska sommarvädret är en nyckfull medspelare till dans under bar himmel. Även om Copenhagen Summer Dance 2009 med Tim Rushton i spetsen bara lyckades visa fyra av sex programsatta verk till måndagens premiär innan regnet bröt ut över Politigårdens vackra pelarklädda rum, blev det ändå en fin och varierad afton med hela fyra olika nordiska kompanier på scenen.
Skånes Dansteater stod för en stark inledning med verket Berlin med både koreografi och musik av Hofesh Shechter, som just nu är ett av de hetaste namnen i den brittiska dansvärlden. Särskilt intressant är Shechters fantasifulla, energiska, och rytmiskt distinkta rörelsespråk när de 11 dansarna ger sig hän i närapå absurda gångarter, attityder som inför stridsberedskap och säregna ryckningar och rörelser på huvudena.
Marie Brolin-Tanis gråstämda verk Us med Unga Danskompaniet andas också storstadsinspiration. Även om vi bara för se en del av verket, som tar avstamp i spänningsläget i Beirut under våren 2008, speglas klart schismen mellan individ och grupp och vacker och följsam är duon mellan Mejse Vedel och Jonathan Sikell inför den desperat beklämda Nassim Meki.
En helt annan stämning råder i utdraget ur Kenneth Kvarnströms nya verk Hohto/Shine med tre härliga dansare från Den finska nationalbaletten, som med referenser till renässansens hovdanser raffinerat svävar in i ett drömlikt universum statt i upplösning.
Lyckligtvis hann vi också att se ett enda verk av Dansk Danseteater som står värd för hela arrangemanget. Ett uruppförande av Tim Rushtons skojiga, illmariga och eleganta duo Jazz Impro med de vackra och uttrycksfulla dansarna Ana Sendas och Edhem Jesenkovic ackompanjerade av Jakob Kullberg, som spelar svingjazz med sin cello i famnen som om det vore en gitarr. Verkligen härligt!
Fint att Copenhagen Summer Dance efter fjolårets paus beroende på den ekonomiska krisen är tillbaka igen och helt gratis ger publiken möjligheter att få uppleva ett brett spektrum av modern dans av hög kvalitet. Om vädergudarna tillåter kan man under de kommande kvällarna även få uppleva Alessandro Souza Pereiras prisbelönade Crossing Silence och ett solo av Tim Rushton för kompaniets nya unga dansare Minna Berglund.

Copenhagen Summer Dance 2009 på Politigården ges till och med lördagen den 15 augusti.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser