Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 04 december 2020

Disktrasedans

2009-08-12

Fakta:

Namn: Domestic dances
Koreografi: Ólöf Ingólfsdóttir
Plats: En sekelskifteslägenhet på Skånegatan i Stockholm
» http://www.modernadansteatern.se

Sviiiish, dörren till grytskåpet svänger upp och ut kommer en liten dubbelvikt dansare. Aha, det var därför det stod så mycket grytor på spisen!
Strax är hon uppe på bänken, ner igen, placerar oss vid köksbordet och diskar ett glas. Torkar av den rostfria bänken med en trasa (hur många gånger gör vi dessa vana gester allihop?) och så drar trasan iväg med sin dansare. Diskbänksdans – det blir både komiskt och överraskande, igenkännbart och galet på samma gång.

I sovrummet går det mer minimalistiskt till, med en dansare på fönstersmygens smala bräda. I vardagsrummet vankas rena melodramen, dansaren upp-och-ner i en läsfåtölj med fötterna trummande mot väggen. Publiken delas in i tre grupper och ser de olika rummens solodans med tre dansare i olika följd, och (visar det sig när vi jämför) får se olika dansverk, fem – tio minuter långa.

Domestic dances av Ólöf Ingólfsdóttir blir framför allt ett sätt att se rum. Som dans är det inte epokgörande, och de i och för sig korta texterna kunde man låtit vara helt. Men det ovanliga sättet att vara i vad som för de flesta är något mycket vanligt blir den största behållningen.

Moderna Dansteatern som gör sin sista säsong ”c/o” i väntan på en nyrepererad Torpedverkstad på Skeppsholmen dansar under Stockholms Kulturfestival i två rum och kök på Söder. Samling vid Skrapan på Götgatan, (f d Skatteskrapan).
En liten konstpromenad inleder, sen bär det av fyra trappor upp i en kanske ovanligt välstädad men alldeles vanlig sekelskifteslägenhet.
Varken det platsspecifika eller dansandet känns nytt eller särskilt; samtidsdansen står och stampar. Men det blir trevligt! Om än beskedligt. Saft och kakor och ett kvarter jag bara gått förbi tidigare, har fått ett ansikte. Ett rörligt.

Pubicerad i Expressen Kulturen/ Scenkonstbloggen 10 augusti

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser