Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Prinsessa i svinstian

2009-08-01

Fakta:

Namn: Svinedrengen
Koreografi: Dinna Bjørn
Författare: H. C. Andersen
Musik: James Price
Ensemble: Pantomimteatrets dansare, Tivolis Promenadeorkester.
Plats: Pantomimeteatret, Tivoli
» http://www.tivoli.dk

Det var en gång en tid när en kyss kunde vara ett kungligt betalningsmedel. I alla fall om man får tro på H.C. Andersens saga Svinedrengen och de tre bakom föreställningen av samma saga på Pantomimteatret: Dinna Bjørn, James Price och H.M. Dronning Margrethe.
Den fruktansvärt bortskämda prinsessan med illrött hår och bångstyrigt temperament är till att börja med inte så förtjust över att kyssa den föga elegante pojken i svinstian, men så småningom får hon smak på det hela och vill gärna betala med kyssar för de underliga leksaker, som han säljer. Att prinsessan så småningom får smak på att betala svinedrengen med kyssar och att hon slutligen känner sig hemma i svinstian där varken hennes far eller hennes bortskämde prins vill kännas vid henne visar hon att om hon inte råkar vara en riktig prinsessa så är hon i varje fall en riktig människa.
Andersens saga förbättras av detta dramaturgiska grepp som koreografen och regissören Dinna Bjørn har gjort genom att låta prinsessan utvecklas i positiv riktning under historiens gång. Från att vara en olidligt hysterisk unge utvecklas hon till att bli en pragmatisk antihjältinna som också ser möjligheter i svinstians smuts. I gengäld blir historien ganska omständlig och rörig när det berättas om skramlans färdigheder och om den magiska grytan som visar vad som spisas över hela staden alltifrån det rika borgarhemmet till det allra fattigaste pörtet. Istället för att visa en oändlig rad hem skulle det ha varit skojigare med en dansande skinka, en valsande biff eller en snurrande soppterrin. Det skulle i varje fall ha passat fint till Dronning Margrethes kostymer, som är som hämtade från en tecknad serie. Förutom de grällt färgade figurerna har dronningen också bockat till Léon Bakst och Oskar Schlemmers design till skojiga och iögonfallande kostymer.
Svinedrengen är en skojig och effektiv dansunderhållning för såväl små som stora gäster på Tivoli. Det är imponerande hur många steg och hopp Dinna Bjørn har lyckats klämma in på Pantomimeteatrets begränsade sneda tiljor. Dessutom är det härligt att Tivoli och Pantomimeteatret satsar på dans under sommarsäsongen, då det annars inte finns så mycket att se för danspubliken.

Svinedrængen spelas till och med 20 september.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser