Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Dans och kyssar i svinstian

2009-08-01

Fakta:

Namn: Svinedrengen
Koreografi: Dinna Bjørn
Författare: H.C. Andersen
Musik: James Price
Ensemble: Pantomimteatrets dansare, Tivolis Promenadeorkester.
Plats: Pantomimeteatret i Tivoli
» http://www.tivoli.dk

Dronning Margrethe, Dinna Bjørn och James Price har med Svinedrengen ännu en gång skapat en underhållande H.C. Andersen-ballet.

Det är knallfärgat i dronning Margrethes flott avstämda kostymer i Pantomimeteatrets nya sagobalett Svinedrengen med fina och snabba scenbyten. Det är den fjärde och mycket lyckade H.C. Andersen-baletten, som dronning Margrethe, Dinna Bjørn och James Price skapat för Påfugleteatret i Tivoli.
Den vackra Tori Cooper är den hetsiga, rödhåriga prinsessan med dragning till allt som är konstgjort. Hon är i likhet med föreställningens hovdamer, kokett iförd i styva tallriksformade balettkjolar, medan den elegante prinsen alias Peter Snow – som ser skönheten i den äkta rosen och näktergalen och förklär sig till svinedreng – dansar i mjuka, lösa kläder. Och på ett raffinerat sätt möts två universum i pas de deuxen, där prinsen i svinestien får tio kyssar av prinsessan för sin magiska gryta, som spelar ”Ach, Du lieber Augustin” och frammanar dofter från byns alla kök.
Grace McLoughlin är härlig som den levande rosafärgade rosen i det långsamma adagiot, där koreografi och musik associerar till Petipas Törnrosa, mens dronning Margrethe har hämtat inspiration från Baksts berömda kostymer till Les Ballets Russes Rosendrömmen. Flott är också fågeldräkten till Näktergalen alias Paul James Rooney, som till flöjtmusik svävar i luften i fina språng och längre fram får prinsessan till att explodera av ilska.
Även om Svinedrengen också bjuder på härlig pantomim med bland annat Tommy Edvardsen som kammarherre med uppnäsa och Allan Clausen som stor bondekone i träskor, är det stark fokus på själva dansen i den nya balett-pantomimen, där det, i likhet med i de stora klassiska baletterna, också finns divertissement med olika nationaldanser. För i H.C. Andersens saga kan svinedrengen ju även frammana all världens valser och hoppsa-danser när han svingar sin skramla. Den tekniskt mycket höga nivån hos pantomimteaterns dansare bidrar start till att göra divertissmenten ännu mer meningsfulla.

Fint och skojigt är även samspelet mellan musik och koreografi i det underhållande divertissementet, som inleds med wienervals i raffinerade krinoliner efterfölja av skojig skotsk reel med den kejserliga överkocken. Sen ger man sig i kast med menuett, italiensk tarantella och ungersk czardas, innan prinsessan träder ut i spansk dans och försöker flörta sig till den magiska grytan.
Men precis som i den ursprungliga sagan får den suktande prinsessan inte prinsen, utan sitter till slut ensam tillsammans med grisarna i svinestien. För självklart finns det också grisdans i Svinedrengen då sex balettbarn intar scenen med små kära rosafärgade grisar med knorr på svansen.

Svinedrængen spelas till och med 20 september.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser