Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 25 november 2020

Köpenhamn – en verklig dansmetropol

2009-07-31

Köpenhamn  laddar upp för massor av dans och performance under augusti.

   Samtidigt som Köpenhamns Internationale Teater (KIT) för andra året fortsätter sin Metropolis-satsning, som sätter fokus på staden och inter- relationen med dess invånare med en mängd performance, nycirkus, stadsvandringar och installationer på olika platser håller DANSEhallerne öppningsfest den 16 augusti. 4 timmar non stop gratis dans och ölet bjuder förstås Carlsberg på.

    DANSEhallerne som kommer att bli nordeuropas största center för modern dans  ligger i Carlsbergbryggeriets numera nedlagda citronvandshallar. Ett nästan mytiskt område där de vackra k-märkta byggnaderna dessutom inspirerar till spännande promenader.
   Detta nya dansmekka – bestående av en sammanslagning av Dansescenen, Dansens Hus och Dansk Danseteater – har två scener Store Carl och Lille Carl . Man har redan programlagt ett tjugotal föreställningar och workshops. Första säsongens huskoreograf blir Steen Koerner, mästare i mimisk robotdans och electric boogie.
    Den som har sina vägar till Köpenhamn under augusti kommer också att mötas av en räcka spännande evenemang runt om i staden inom ramen för Kit’s  Festival for kunst og performance – METROPOLIS.
   Först ut är det franska nycirkussällskapet Ilotopie med en fyrverkeriföreställning för hela familjen ute på en av Köpenhamns sjöar – Sortedam. Ett magiskt äventyr med vattenspelet som fond där bilar, cyklar och barocka figurer dyker upp från vattnet, en av stadens mest karaktäristiska element.
   Den sydafrikanske koreografen Jay Pather skapar en dansföreställning till och om Köpenhamn som organiskt utspelar sig på scenen – vägen mellan stadens yttre, Nörrebro, och dess inre med domkyrkan i centrum. Under tre timmar kartlägger sex sydafrikanska och fem danska dansare psykologiska möten som uppträder på olika platser  som de kallar Blind Spots tillsammans med publiken som följer dem i spåren.
  Dansare från Ex Nihilo i Marseille vill med sin Trajets de vie, trajets de ville ( livets vägar, stadens vägar ) få oss att släppa loss och känna hur många danssteg tar sin avspark i dagliga rörelser. Allt i relation till resp. kvarters aktiviteter. Den dansande kroppen smälter samman och rör sig som i en tranceliknande strömvirvel samtidigt som du själv dras med i den. Ex Nihilo är känd för att enbart använda stadens rum som scen.
   Mitt ute i stadens hamn visas en sk. ubåtsbalett – en live art installation –  som man förslagsvis kan beskåda från Skuespilhusets däckliknande platå. Samtidigt visar Enrique Vargas och Teatro de los Sentidos från Barcelona sin City Puzzle som byggs upp med hjälp av en massa trådar som i slutändan bildar en nätfin struktur som symboliserar den livstråd som stadens invånare väver samman med sina egna och stadens egna myter.
   Detta är bara ett axplock av allt som händer i Köpenhamn under hela augusti. För er som vill ta del av hela programmet se vidare www.cph-metropolis.dk/ eller www.kit.dk/

    DANSEhallernes program finner man på www.dansehallerne.dk eller www.dansescenen.dk

Ann Jonsson

Fler Nyheter

Annonser