Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Mångångaren

2009-07-12

Michael Jacksons betydelse för dansen, då? Förmodligen är den större än nyss bortgångna Pina Bauschs, som för konstformen DANS verkligen haft en avgörande betydelse både på djupet, bredden och i längden.

Men Michael Jackson förnyade den afro-amerikanska jazz- och showdansen med en sugande, drivande, beslutsam stil. Han utvecklade den personligt i en mjuk aggressivitet, en seg vilja att stå på sig, att hävda sin stil och genre. Sig själv. Mycket gång, mycket framåtriktning. Den där känslan av att se något större än han själv som drev fram stegen; kanske det var därför det ibland ansågs för robotartat. Han var en sann soloist, men hans dansstil passade perfekt att ta över i grupp. Han tänjde gendergränserna med sin röst och sitt kroppspråk, han suddade i åldersbegreppen och hur många killar började inte dansa moon-walk i Michael Jacksons fotspår. We are the world!

Det är en variation på streetdansens många stilar och det kan inte nog understrykas hur betydelsefullt streetdans och hip hop varit för konstformen DANS också. Den samtida dansen är starkt präglad av den svarta dansen i USA i generation efter generation efter andra världskriget. De politiska hiphoparna i dagens USA har konverterat till islam, av allt att döma gjorde Michael Jackson det också. Jag skulle vilja se en adekvat analys av vad det kan betyda. Varför. Egentligen? Den kristna högern i USA är säkert en av förklaringarna, upprättelsen för de icke-vita rötternas kultur en annan, att bryta normen en tredje, men här finns ett kärleksfullt omslutande av ’det mänskliga’ (We are the children!), som knappast har att göra med uteslutande och sträng fundamentalism.

Den svenska dansgruppen Bounce är en av bärarna av arvet där Michael Jackson ingår. Deras manifestation på Sergels torg, de vanliga, grå demonstrationernas plats i Stockholm, är en fantastisk bild av den förlösande kraften och lyckan i att dansa. Som jag och som grupp. Rörelsen som befrielse, faktiskt. På youtube ligger klippet från Sergels torg, men också det från Centralen i Stockholm. Inne i den stora hallen är det trängre och den massiva och unisona rörelsen ser ett ögonblick ut att kunna försätta berg. Vilka, det kan man fundera på länge.

Margareta Sörenson

Se vidare youtubeklippet:
www.youtube.com/watch?v=je1KOcBYGjM&eurl=http%3A%2F

Fler Nyheter

Annonser