Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Don G och de dansande damerna

2009-07-08

Fakta:

Namn: Don G
Koreografi: Ari Rosenzweig
Musik: Jørgen Teller
Plats: Musikteater Plex, Köpenhamn
» http://www.plex-musikteater.dk

Vilket effektfullt anslag det är i Ari Rosenzweigs nya dansföreställning Don G, vars titel hänsyftar på Mozarts opera Don Giovanni och dess inflytande på västlig kultur.
Det sätter igång med ett tjo-bang med enormt energipåslag i både dans och musik, när de fem danserna – en man och fyra kvinnor – steppar upp på golvet med vitmålade maskansikten, peruker och raffinerade designerkostymer, som får dem att likna en blandning av asiatiska figurer, marionetdockor och venezianska karnevalsfigurer framför scenografens svarta sprattelgubbs-dekorationer. Hela den 45 minuter långa föreställningen på Köpenhamns Musikteater Plex är en fint samstämd blandning av dans, musik, mode och rörlig bildkonst.
Utan att följa handlingen i Don Giovanni finns det såväl i dans och musik mängder av hänvisningar till operan med mord, med tröstande älskaren och en skrämmande helvetesresa i form av ett discoliknande dansgolv med sprattelgubbsdjävlar i bakgrunden.
Användningen av rummet och riktningarna är effektivt och koreografin är väl dansad i form av duon och trios. Även om dansarna behåller sin dockaktiga stil finns det stor variation i de individuella i rörelserna liksom även i Jørgen Tellers väldigt väl fungerande musik och ljud med allt från starka gitarrytmer, italiensk sång, djävulskrig och dommedagsfanfarer.
Som Don G är Adam Ben Zevi en dynamisk och ekvilibristisk herre omgiven an de fyra både dockaktiga och starka kvinnorna alias Shaked Dagan, Klara Elenius, Sofia Karlsson och Ellesiv Selseng. Och kanske det är en som en liten kommentar till staden Sevilla som ju Don Giovanni utspelar sig i, att det också finnsflamencoinspirerde inslag i den både naivistiska, humoristiska och idérika föreställningen.

Spelas på Plex musikteater i Köpenhamn till och med 11. juli.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser