Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 26 november 2020

Tivolis flygande påfågel

2009-07-07

Fakta:

Namn: Columbines Karneval
Koreografi: Steen Koerner
Musik: Yo Akim Hjejle, Tivolis Symfoniorkester og Anisette
Ensemble: Nick Johnsen, Jeppe Thybo, Phax, Martin Jensen, Benjamin Skop, Anders Astrup Jensen, Michelle Larsen, Nadia Dahl og Pantomimeteatrets dansere samt 40 statister og Tivoli-Garden.
Plats: Pantomimeteatret, Tivoli, Köpenhamn
» http://www.tivoli.dk

När den gamla påfågeln på Tivolis Pantomimeteater slår samman vingarna och kryper ner under scengolvet betyder det att föreställningen ska börja. Men när påfågeln gör detta inför Steen Koerners street show Columbines Karneval återuppstår den samtidigt som ett levande väsen i form av luftartisten Anders Astrup Jensen.
Iförd påfågelsblå stålmannen-dräkt hänger Anders Astrup Jensen högt uppe över scenen i de långa vita tygstycken som utgör en vertikal scen för hans elegant koreograferade luftakrobatik. På samma sätt som när en riktig påfågel fångar ögats uppmärksamhet med sin färgstrålande fjäderdräkt stjäl den unga artisten publikens intresse med sin akrobatiske luftballet. Helt poetiskt blir det när Anders Astrup Jensen av de hängande vita tygstyckena formar ett äggformat gömsle som han bryter fram ur likt en fågelunge.
Nere på scenen pågår den gamla välkända historien om Pjerrot, Harlekin, Columbine och Kassander, om än med en nutida tuche.
Pierrot är inte vit, utan svart och bär en stor afrofrisyr, Kassander är sjörövare, Columbine en superwoman, mens Harlekin är iförd något som kan liknas vid en gammaldags pilotuniform med läderhjälm och glasögon. Figurerna liknar alltså karaktärer som barnpubliken, vart helst den än kommer i världen känner igen från tecknade serier och filmer. Och dansen består av många olika stilarter från electric boogie till tåspetsdans, så att det även här finns något som den unga publiken känner igen sig i.
Det är så mycket som pågår på den lilla scenen i vimlet av uppträdande och scenarbetare som agerar kulisser, så att det rentav gränsar till roande förvirring. Till och med ett par Tivoligardister spatserar fram med sina trummor framför scenen, så det finns verkligen ett och annat för barnen att titta på.
Mitt i föreställningen bryter man upp från Pantomimteaterns intima scen i ett karnevalsliknande tåg beger man sig istället till vad som kallas Plænens store scene, den större scenen mittemot, där showen fortsätter.
På den större scenen finns det gott om plats, men det är också en väldigt bra idé att använda båda scenerna så att man också använder hela Tivolis parklandskap och sprider magien från Påfågelsteatern.
Columbines Karneval är en rigtigt festlig och skojig föreställning för hela familjen. Om showen blir för tumultartad kan man alltid vila blicken på Anders Astrup Jensens vackert flygande påfågel, som rör sig lika vackert som en svävande sylfid.

Spelas till och med 9 augusti kl 18.30 alla dagar utom fredagar på Pantomimeteatret i Tivoli, Köpenhamn.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser