Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 22 februari 2024

Pina Bausch är död

2009-06-30

Koreografen och dansaren Pina Bausch är död. Hon dog oväntat och bara fem dagar efter beskedet att hon insjuknat i cancer.
I söndags var hon fortfarande verksam på scen med sitt kompani Tanztheater Wupperthal, som under hennes ledning sedan 1973 har uppnått världsberömmelse för sin socialt engagerade och formmässigt och musikaliskt förnyande dansteater som påverkade scenkonsterna världen över genom sin cross-over inspiration från fin- och populärkulturella världar.
I höst planerade Pina Bausch att i samarbete med Wim Wenders göra en 3D-dansfilm. Länge var den enda dansfilm hon medverkat till Die Klage der Kaiserin från 1989. Men nu finns enligt Tanztheater Wupperthals hemsida även DVDn Kontakthof – Ein Stück von Pina Bausch mit Damen und Herren ab ’65’.
Pina Bausch medverkade även i rollen som den blinda prinsessan, La Principessa Lherimia, i Federico Fellinis Film Och skeppet går (E la nave va) från 1983 där dessutom den från 1930-talet så berömda expressionistiska koreografen Valeska Gert hade en biroll.
Pina Bausch föddes 1940 i Sollingen i en familj som höll värdshus. Hennes berömda solo Café Müller (1978) har starka självbiografiska inslag.
Andra verk är Riddar Blåskägg (1977) efter Béla Bartóks Herzogs Blaubarts Burg, Hennes koreografi till Stravinskijs Våroffer hade urpremiär 1975. Den har bland annat dansats med golvet bestrött av jord på Dansens Hus i Stockholm.
Pina Bausch gjorde även egna versioner av Glucks Ifigenia från Tauris 1974 och Kurt Weills Die sieben Todsünden 1976.
År 1998 när Stockholm var kulturhuvudstad i Europa fanns planer på att ge Tanztheater Wuppertal ett residens som kunde ha resulterat i ett Schweden-inspirerat stycke, i likhet med de olika geografiskt inspirerade verk som finns på repertoaren, exempelvis Palermo, Palermo (1989) eller Der Fensterputzer som tillkom 1997 inför överlämnandet av det brittiska protektoratet Hong Kong i Folkrepubliken Kinas styre.
Men Pina Bausch är kanske mest berömd för sin förmåga att gestalta sociala landskap, hennes kulturkritik var naturligtvis även riktad mot danskonsten själv, som hon sedan 14-årsåldern tillägnat sig via Kurt Jooss Essener Folkwangschule och så småningom även på Juilliard School in New York. 1962 åkte Pina tillbaka till Tyskland för att dansa i Jooss Folkwang-Ballett.
En berömd lärling till Pina Bausch som länge var hennes medarbetare och specielle musikrådgivare är Raimund Hoghe. En klar efterföljare i hemlandet är även koreografen Sasha Waltz, annars har de flesta av världens nu levande scenkonstnärer tagit intryck av de nya världar av mim, sång, text och koreografi som Pina Bausch öppnade.

Ann-Marie Wrange

Se vidare
www.pina-bausch.de

Pina Bausch medverkar även i Pedro Almodovars film Tala med henne. Här syns bland annat en kort glimt av denna danssekvens www.youtube.com/watch?v=KNdzcTZUW54. För övrigt vilmlar YouTube av klipp ur Pinas föreställningar, populär som hon var.

Fler Nyheter

Annonser