Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 27 november 2020

Spännande konstruktionsarbeten

2009-06-29

Fakta:

Namn: Under Construction
Koreografi: Constantine Beacher, Esther Lee Wilkingson, Tim Matiakis
Ensemble: Cross Connection Ballet
Plats: Stærekassen, Köpenhamn
» http://www.crossconnectionballet.com/

När Cross Collection Ballet visar sin Under Construction finns det bommar och varningsskyltar för vägarbeten uppställda vid ingången och foajen istället för en röd välkomstmatta.
Här pågår byggnadsarbeten!
Under en tio dagars workshop har Cross Connection Ballet som består av dansare och koreografer från hela världen instuderat verk tillsammans, däribland många nyskapelser. Efter en så kort instuderingstid är emellertid inte saker och ting riktigt klara, därav de många varningsskyltarna, men det gör inte så mycket, föreställningen spritter av energi och inspiration. Och det är verkligen lovvärt att de båda dansarna Constantine Baecher och Cédric Lambrette har tagit initiativ till detta brobygge mellan klassisk och modern dans.
Med hela nio verk på programmet är det naturligtvis några som skiljer sig ur mängden. Höjdpunkten i första delen av programmet är Constantine Baechers Chopin Dances. Han har vid tidigare tillfällen visat prov på sina koreografiska talanger. I verket låter han fyra herrar och tre damer iförda retromode från 50-talet dansa i olika formationer. Trots kostymernas sommaraktiga snitt tänker man gärna på isdans när herrarna svingar runt damerna i knähöjd eller lyfter dem i spektakulära positioner på skuldrorna. Det finns eleganta skiftningar i tempot mellan långsamt meditativt varvat med pilsnabba rörelser.
Chopin Dances är ett verk av det slag som man gärna skulle vilja se igen efter pausen i stället för några av de mindre intressanta verk som gavs.
Under själva pausen råder det heller inte brist på underhållning. Esther Lee Wilkingson låter Arne Jacobsens berömda stol ægget bli till en roterande scen för en showkoreografi med en kvinnlig dansare mitt bland publiken i foajéns trappavsats. Tre Streetkläddda män improviserar på spännande sätt till livebandet Slaraffenland.
Tim Matiakis visar två verk i Under Construktion. Det bästa heter ELOquent med moderna pas de deuxer med två dansare iförda sportiga shorts och fladdriga fjäderliknande prydnader på skuldrorna. De fina pas de deuxerna innehåller höga lyft och repetitiva steg som passar perfekt till Vivaldimusiken.
Det skulle naturligtvis ha behövts mer repetitionstid, men den rutinerade koreografen Adi Salat har fullständig kontroll över sitt solo från Ohad Naharins Queens of Golub. Detta solo är hela föreställningens höjdpunkt för när Adi Salat intar scenen som en heroisk amazon behärskar hon fullständigt det fysiskt expressiva och de mjuka följsamma som är i perfekt harmoni med Arvo Pärts musik. Med solot ur Queens of Golub kunde man ha avslutat programmet.
Man hade gott klarat sig utan det sista tråkiga verket A kind of av André Merquitas.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser