Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Karnevalssommar med Columbine

2009-06-18

Den danske koreografen Steen Koerner har både skapat succéer med en hip hop-inspirerade baletter som Nötknäpparen och nytolkningar av commedia dell arte-karaktärerna på Tivolis Pantomimeteatret. Nu går han vidare med en streetshow som bland annat innehåller fem meter höga teaterdockor. Vibeke Wern har pratat med Steen Koerner inför premiären på Columbines Karneval i Köpenhamn den 18 juni.

Steen Koerner har skapat en stor ny streetshow, Columbines Karneval där robotdans blandas med balett, cirkus, elektronisk pantomim och den japanska trolliritekniken Kasou Taishou, tillsammans med de välkända commedia dell’arte-figurerna som blir till fem meter höga dockor, så fort de lämnar Pantomimeteatrets scen och rör sig runt i Tivolis park.

Koreografen Steen Koerner och den kompositör som länge arbetat tillsammans med honom Yo Akim Hjejle tycker att en av de mest fantastiska fördelarna med Pantomimeteatret i Tivoli är att det inte finns någon ridå som går upp och ner, utan istället en påfågel som fäller ihop sina stjärtfjädrar och vingar inför varje föreställning. Det går åt hela fem man för att öppna den geniala Påfågelsscenen, där maskineriet fortfarande sköts med handkraft.
Precis som i deras tidigare hiphop-pantomimer på Tivoli, Harlekins Triumf (2003) och Vampyren Pjerrot (2008), börjar den nya stora streetshowen Columbines Karneval redan på den som kallade TivoliPlænen, utomhusscenen snett mittemot Påfågelsscenen, innan fågeln har fällt ner sina vingar. Där visar sig nämligen en slags levande påfågel i form av tyg-artisten Anders Astrup Jensen (som bland annat har uppträtt med Cirkus Cirkör), som gör vacker luftakrobatik i ett lodrätt tyg.
– Jag är väldigt fascinerad av cirkus. Det var, när Yo Achim skapade Fyrværkerimesterens datter 2006 på Århus Teater, och jag var koreografisk rådgivare, som jag kom i kontakt med Anders och fick se vad som kunde åstadkommas med Yo Achims musik tillsammans med tygakrobatik, berättar Steen Koerner.
– Anders dyker också upp som påfågel, när showen avslutas på Tivoliplænen, då han uppträder tillsammans med det mekaniska Tivoli-gardet, som består av fyra killar med stora tromboner i en speciell form av robotdans. De använder sig av en särskild 3D-teknik som innebär att man isolerar och håller sig still i en speciell punkt på kroppen och rör resten av kroppen kring den fasta punkten. På så sätt kombinerar jag traditionell cirkusteknik med tyg tillsammans med rörelser som skapats i den tid vi lever i nu.

En viktig poäng i den nya streetshowen är att den under loppet av den halvtimme som den varar även rör sig långt över Pantomimeteatrerets lutande och smala tiljor, ut i hela parken och ända till restaurang Nimbs stora vita österländskt inspirerande byggnad för att till slut avslutas på Plænen. Förutom Pantomimeteatrets välkända commedia dell’arte-figurer ingår också en rad andra karaktärer hämtade från hela Tivoli i föreställningen som exempelvis ett piratskepp från Galajen, blommor och en randig godisklubba Och från H.C. Andsersen-året i 2005 kommer de fem meter höga dockstativen nu att återanvändas som commedia dell’arte figurer, som firar karneval i Tivoli.
– Vi tar tag i hela Tivolis egen sagolika historia. Jag hoppas att det kommer att leda till att publiken kommer att se Tivoli med nya ögon. Jag tycker verkligen om att jobba på Tivoli där allting smälter så bra ihop. Man kan gå från den ena scenen till den andra och samtidigt finns det utrymmen med möjligheter däremellan, säger Steen Koerner, som bland annat utvecklat sitt stora intresse för formsökande och nya rum i sitt experimenterande arbete med den dansk-isländske konstnären Olafur Eliasson i Berlin.

– Musiken i Columbines Karneval har en spännvidd på hundra år, lika många år som Tivoligarden, som firar sitt 100-årsjubileum. Yo Achim använder sig både av Tivolis Symfoniorkester, nyklassisk musik, karnevalsstämning och på planen framför teatern elektronisk musik.
Sångstämman till Columbine och Harlekins hyllning till kärleken görs av Anisette (från Savage Rose). Ute i själva Tivoliparken kommer musiken från en jättestor boombox, en megastor ghettoblaster i bästa 1970-tals stil.
Dans- och rörelsemässigt rymmer föreställningen också ett brett urval av olika stilarter.
– De tre Harlekin-figurerna gör robotdans. Många unga förknippar det nog med rörelser hos figurer från tecknade serier. Det är lite av Stålmannen över över Harlekin som har liknande kortbyxa utanpå sin Harlekin-trikå.
Tillsammans med Peter Jensen är det Nick Johansen och Jeppe Thybo (kända i dansk tv som Robotdrengene), som är Harlekin-figurer. De tre utgör tillsammans med Benjamin Skop det mekaniska Tivoli-Gardet.
– Den dansteknik, som de använder sig av, är faktisk en ny utveckling av electric boogie, som kallas turfing och har existeret siden mitten av 1990-talet. Det är en dansstil, som är enormt populär i Kalifornien. Den kroppsliga geometrin hos det mekaniska Tivoli-Gardet är liksom ett kalejdoskop. Deras rytmer är inspirerade av trummorna hos det riktiga Tivoli-Gardet, berättar Steen Koerner, som också involverar tre riktiga Tivoli-gardister med marchtrummor i föreställningen.
Columbine alias Michelle Larsen från Pantomimeteatret dansar balett på tåspets i likhet med Fen alias Nadia Dahl. Pjerrot dansas av mimaren och slowmotion-mästaren Phax, som inte blir vitmålad, utan får ha sin egen svarta hudfärg.

– Det är en afro-Pjerrot, men han får en vit stjärna målad över det ena ögat, på samma sätt som de har i rockbandet The Kiss. Han får också ha mikronfonhår, i bästa 1970-talsstil.
Det syftar på traditionen hos publiken att säga ”Säg någonting Pjerrot”. Hans teknologiska pantomim och dans inrymmer en massa isolationsteknik, som ju både slowmotion och electric boogie innehåller. Han skapar en slags viktlöshet i kroppen, och det är själva magin i slowmotion-tekniken.
Columbines far, Kassander, som gärna vill se till att Columbine blir rikt gift, spelas av Pantomimeteatrets egen garvade mimiker, Tommy Edvardsen. Det är, när han svingar svärdet, som den japanske Kasou Taishou-magin kommer in i bilden och får det hela att se ut som om en kropp som delar upp sig.
– Jag ville gärne få in Kasou Taishou-tekniken i likhet med i Vampyren Pjerrot, där det till slut såg ut som om Mori tappade huvudet. Jag tycker ju också att den gamla sortens teater från 1970-talet med Laterna Magica är fantastiskt inspirerande, och inte minst Phillipe Gentys illusionsteater.

Steen Koerner arbetar med många undertexter och bilder, när han regisserar de 50 medverkande i Columbines Karneval.
– När så många människor är involverade och det ska bli exakt, behöver alla ha en och samma tanke i huvudet. En icke-privat tanke. Då är bilder det enda sättet för mig att kommunicera med till dansarna. Det är viktigt att de får en klar bild av vad jag menar. Exempelvis är bilden i den sista dansen mellan Columbine och Harlekin en slags Tarzan och Jane-dans, där han är lite djurisk av sig.
Kassander är ju stadens rikaste man, och även han har en undertext – och det är en undertext lånad ur verkligheten – han spelar Mærsk (Danmarks Wallenberg). Han är pirat i föreställningen och anländer i ett piratskepp med tre man, vars undertexter är att vara smådirektörer. Det är bara därför de tillåts att komma hem till Columbines karneval. Hennes vänninnor ska ju få en chans att träffa män med goda framtidsutsikter om en fin karriär. Men for Columbine gäller det att övertyga sin far om att det är kärleken som är viktigast i livet, och att den inte låter sig styras av pengar, säger Steen Koerner, som för övrigt rknar med att ett av hans nästa stora projekt blir att sätta upp sin stora succe, den Reumert-prisbelönade hip hop-Nøddeknækkeren i Stockholm.

Vibeke Wern

Columbines Karneval spelas på Pantomimeteatret i Tivoli från 18 juni till 19 augusti, alla veckodagar, utom fredagar, kl. 18.30. Idé och koreografi: Steen Koerner. Scenografi och kostumer: Maja Ravn. Musik: Yo Akim Hjejle, Tivolis Symfoniorkester och Anisette. Showkoordinator: Susanne Breuning.

Läs mera her och hör uttdrag av musiken på:
www.tivoli.dk/composite-8137.htm

Fler Nyheter

Annonser