Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

En paus av kraftfull dans

2009-05-31

Fakta:

Namn: Pause
Koreografi: Kirstine Ilum
Musik: Daniels Eriksson
Ensemble: Kirstine Ilum, Tore Munch och Reut Gez Wang
Plats: Prøvhallen, Valby
» http://www.kirstineilum.com

Det är väldigt glädjande att stifta bekantskap med den danska dansaren och koreografen Kirstine Ilum och hennes nya trio Pause i Prøvehallen i Valby i Köpenhamn.
Vi har tidigare inte sett särskilt mycket i Danmark av den 32-årige Kirstine Illum, som är utbildad i England och har arbetat som frilansare i Europa och sedan 2003 turnerat världen runt med den i holland baserade kanadensiske koreografen André Gingras.
Det är uppenbarligen hos Gingras som hon har fått inspirationen till den enormt kraftfulla dans och på många sätt väldigt maskulina powerdans som man får se i Pause, där alla tre dansarna Kirstine Ilum, Tore Munch och Reut Gez Wang – är iförda manliga kostymer och utrustade med var sin mappväska.
Redan själva starten är raffinerad, när de tre jäktade personerna rastlöst försöker ta en paus, alltmedan tiden bara tickar vidare. Sen fortsätter det i ett rivigt tempo, när dansarna dynamiskt och precist rusar iväg, kastar sig ut i rummet eller i varandras armar. Dansar upp på väggen eller river och rakar bland mapparna i sin kamp både med sig själva, varandra och olika fastlåsta attityder.
Mycket charmerande och tekniskt överlägsen är inte minst israeliska Reut Gez Wang, som bland annat gör ett fint hektiskt solo med inslag av tal. Men koreografin har just sin styrka i sina fina dynamiska växlingar mellan såväl slowmotion och mjuka känsliga uttryck och omfamningar.
Ljudkollaget är också väl utformat med bland annat musik av Trentemøller, D. Eriksson och Ry Cooder, och Loes Schankenbos’ ljusdesign är också väldigt fin.
I en tid då det råder alltför mycket bakvatten inom dansk koreografi är ”Pause” ett livgivande inslag med synpunkter på en jäktad livsföring, bland annat att man rentav riskerar att komma för sent till livet självt.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser