Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Rock’n Roll med en cello

2009-05-27

Fakta:

Namn: Spring Dance (Enigma och Like a Star)
Koreografi: Tim Rushton och Adi Salant
Ensemble: Dansk Danseteater
Plats: Hippodromen, Folketeatret, Köpenhamn
» http://www.danskdanseteater.dk

Der är både rock och Johann Sebastian Bach som musik när Dansk Danseteaters dansar ut i sitt vårprogram Spring Dance. Tim Rushton och Adi Salant har koreograferat var sitt verk till föreställningen, och de har bägge två något rituellt över sig – precis som vårbaletternas vårbalett, Le Sacre du Printemps.
I Tim Rushtons Enigma sitter cellisten Jakob Kullberg mitt på scenen och spelar ett verk av Bach. Han är placerad på rörligt underlag, så att dansarna kan flytta runt på honom och cellon på scenen, som det bäst passar dem.
På scenen finns det också rörliga speglar, men vad de har för funktion är inte lätt att förstå. I en stor spegel längst bak på scenen får däremot publiken möjligheter att se koreografin och dansarna ur en annan synvinkel. De sex dansarna – en ensam dam och fem herrar – bär både äkta och påmålade tatueringar som korresponderar med många tecken som flimrar över scenen i Arthur Steijns videoscenografi.
Som titlen signalerar, handler Rushtons verk om tecken, och koreografin är svår att avläsa, men ändå väldigt fascinerande att se. Att se Enigma är som att vara turist på en väldigt främmande plats och att se utan att förstå varken språk eller gester, men dock ana att det pågår en slags ritual. Antingen man begriper det eller inte blir man gripen av att betrakta de pekande fingrarna, de snabba baklängesstegen och de hoppande dansarna som fångas i luften av de andra dansarna.

Roy Lictensteins berömda målning Sunrise från 1965 utgör den förstorande bakgrunden i Adi Salants bidrag till Spring Dance-programmet. Verket Like a Star är kitschigt på en underhållande sätt – precis som Lictensteins lustiga universum i seritidnings-estetik.
Med sin blandning av rockmusik, androgyna byxdräkter och närapå euforisk gruppdans finns det något nostalgiskt och spralligt flowerpower-aktigt över Salants muntra, men tidvis lite för långdragna avslutande verk.
Det består av händer som sträcks mot himlen, roterande höfter, jitterbug-liknande kast och masser av goda vibrationer. Like a Star kan ses som en dansande hyllning till våren, den glödande solen och lyckliga ungdomen som exempelvis dansaren Csongor Szabo representerar. Han dansar med i föreställningens båda verk, som en lysande vårblomma, ger han sig hän på scenen med fantiastisk energi och inlevelse. Det är inte första gången Csongor Szabo utmärker sig speciellt; i Tim Rushtons ballet Askepot (Askungen) gav han prov på sina såväl mimiska som humoristiska talanger.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser