Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 25 maj 2024

Nytt Mekka för Teater i Köpenhamn

2009-05-24

 

 Teater Republique heter den blivande teater och håller just på att förverkligas på Østerfælled Torv i Kanonhallens och Dansescenens tidigare lokaler som nu anpassas efter tidens tekniska krav och faciliteter. Inte minst för att man har ambition att ta emot större internationella teatergrupper.

   Renoveringen beräknas vara klar vid årskiftet 2010/2011 men redan i augusti i startar man i mindre skala i ett provisoriskt tält – uppställt på Österfaelled Torv – där en serie intressanta föreställningar kommer att visas fram till invigningen.
   Premiär blir det i augusti i samband med KIT-festivalen Metropolis 2009 med den internationellt kände Enrique Vargas City Puzzle som tillkommit genom olika worshops och laboratorier i Lille, Neapel och vid Vargas egen teater -Teatro de los Sentidos i Barcelona.
Föreställningen bygger på våra egna upplevelser av staden och hur vi gör dem till våra genom de relationer de skapar. Staden som fenomen, ett fysiskt tillstånd.
   Vargas föreställning passar perfekt in i Republiques koncept som går ut på att teatern skall bli till en totalupplevelse där publiken är medagerande.
Konstnärlig ledare är den välkände teatermannen, dramatikern och scenografen Martin Tulinius, Kaleidoskops tidigare direktör.
   Invigningen kommer att ske i samband med Tulinius egen uppsättning av Kafkas Processen.
Men innan dess ordnas en serie workshops där en serie utvecklingsprojekt kommer att ge publik och teaterintresserade att sätta sig in i själva tillkomstprocessen genom att delta i olika sk. laboratorier.
    Under september sätts en helt ny föreställning upp H3K – Hva` i vil – kring Shakespeareklassikern  Helligtrekongersaften(Trettondagsafton). Ett minium av kostymer, ingen scenografi, bara män och kvinnor på scenen, själfull musik (Klaus Risager) och odödliga ord sägs det i programbladet.
    I november – december kommer det kanadensiska världsberömda  nycirkuskompaniet Les 7 doigts de la main med sin föreställning La Vie som sägs vara utformad ”för hela familjen”.
   Republique spritter av nya idéer och det ser minst sagt lovande ut. Se vidare www.republique.dk

Ann Jonsson

Fler Nyheter

Annonser