Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

På spaning efter grymhetens teater

2009-05-13

Fakta:

Namn: The Artaud Engine
Koreografi: Stuart Lynch
Plats: Dansescenen, Köpenhamn
» http://www.dansescenen.dk

Den franska skådespelaren, regissören och författaren Antonin Artaud var både galen och genialisk. Han ville visa upp det obarmhärtiga och groteska och dra fram smärtan i ljuset med ett teaterspråk av gester och ord.
Det är denna allsidiga, kreativa och komplexa människa som Stuart Lynch utforskar i sin danseteaterföreställning The Artaud Engine, där skådespelarna Lars Bom och Charlotte Munck finns på scenen tillsammans med dansarna Tiziana Fracchiolla och Bo Madvig. Man försöker inte återskapa Artaud, men vill visa upp hans idéer och att de besitter en stor styrka i sin enkla och strama inscenering, men också en schism i och med att de starka engelska texterna har en starkare pondus än dansen. Här är det skarpa dialoger mellan de välspelande Bom och Munck i bl.a. fiktiva möten mellan Carl Th. Dreyer och Artauds mor. Madvig gör en fin och känslig kroppslig gestaltning av Artaud och Fracchiolla gör en expressiv gestaltning av mörka känslor. Men passager vissa passarer i den andra aktens galenskapsuniversum är mer än lämpligt långa.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser