Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 16 januari 2021

En väldigt stark duo

2009-05-12

Fakta:

Namn: Three Solos and a Duet
Koreografi: Mats Ek, Aleksej Ratmanskij, Benjamin Millepied
Ensemble: Ana Laguna & Michail Barysjnikov
Plats: Dramatens stora scen, Stockholm
» http://www.bacnyc.org

Efter knappt två år är han tillbaka, Michail Barysjnikov. Världens bästa dansare, har det sagts, egentligen för kort för de klassiska prinsrollerna, men just genom sin strålande teknik och fina tolkningar: världsbäst.

Som förra gången dansar han med Ana Laguna, tillsammans bildar de ett moget danspar som tycktes dansa med en blick bakåt av hur allt såg ut en gång. Gästspelet på Dramatens stora scen är en del av en turné med
Three Solos and a Duet
. Två år är ingen lång tid, men för en dansarkropp tickar klockan snabbt. Barysjnikov ser ut att ha blivit aningen stelare, men han tar det med humor och distans. I solot Years later koreograferat av Benjamin Millepied dansar han med och mot sin egen skugga projicerad över film från dansrepetitioner när han bör ha varit i 20-årsåldern.

Den unga dansarens luftiga, nästan sega hopp och perfekta nedslag – nej, de är inte längre möjliga. Barysjnikov i verkligheten dansar själva insikten framför bilderna, fångar ironin och kanske också något av sorgen i att inte längre kunna som förr.

Men som han kan! Hela hans varelse är musik och rytm, allt dansar hos honom, också sinnet. I Ställe, en duett av Mats Ek, dansar han med Ana Laguna i en mild, vacker retro över tvåsamheten. Skav och gnissel, sopa under mattan, stoppa hela sig under mattan! Och så finna varandra igen över ett köksbord.

Det är renaste ekska, bokstavligen gjord för att passa Ana Lagunas kropp och temperament. Med Barysjnikovs lätthet får Mats Eks koreografi en ny kontrapunkt, och ett litet stråk av svärta drar genom den vardagliga gesten. Ana Laguna snyter sig i kjolfållen, Mikhail Barysjnikov flyter fram, förbi och bort. Hennes leende, hans undvikande blick. Ställe är Eks scener ur ett äktenskap, en skattkista av meddelanden från ett långt liv i duo.

Publicerat i Expressen, Kulturen, 10 maj 2009

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser