Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Stor dans för två

2009-05-07

Fakta:

Namn: Pile it on
Koreografi: Örjan Andersson
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Örjan Anderssons dans har en profil som gör att man kan utnämna honom till Sveriges bästa koreograf i generationen efter Mats Ek. Erfarenhet från stora ensembler och kammarformat, av klassiska dansare och moderna, av utmanande musikmöten och utsökta ljusdesigners har vid det här laget givit honom en stor och färgrik palett.

Med två så säkra, mogna och mångkunniga dansare som Yoshifumi Inao och Asher Lev blir hans senaste verk Pile it on storslagen dans trots sitt lilla format. De två dansarna bär med sig ett dansat arv från Béjart och Batsheva, de är superskickliga på att kroppsligt berätta tydligt om det mest subtila och svårfångade.

Barndomens minnen har samlats i lager på lager. Inaos berättelse om Kyoto och farfar varvas med Levs om skolan i Israel och hans upplevelse av hur stoltheten över det judiska övergår i skam över krigföringen mot palestinierna.

Inao berättar med ord, Lev med mim, men det är de dansade avsnitten som smälter samman de två männens minnen från skilda kulturer. Örjan Andersson behärskar fullfjädrat kraften i unison dans – här används den punktvis och dynamiskt elegant, vältaligt och uttrycksfullt. Både komposition och rörelse är generösa, öppna och slukar betraktaren.

Expressen Kulturen / Scenkonstbloggen, 4 maj 2009

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser