Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Anatomisk magi

2009-04-30

Fakta:

Namn: Rankefod
Koreografi: Kitt Johnson.
Plats: Kaleidoskop K2, Köpenhamn
» http://www.kittjohnson.dk/

Rankfotingar (Cirripedia) är namnet på den särskilda typen av krabbdjur som Charles Darwin studerade ingående och som bidrog till hans teoribildning kring arternas uppkomst.
Rankfotingar eller på danska Rankefod är även titeln på Kitt Johnsons andra verk i hennes trilogi om kropp och anatomi. Det är ett verk för en enskild performer och Kitt Johnson dansar själv den svåra rollen.
Hon skapar oförglömliga stunder när hon viker ut och in sin kropp på de mest ofattbara och bildskapande sätt. Precis som i trilogins första verk Aortas Partitur är Rankefod en abstrakt historia som dock kan tolkas som en fabel om livets utveckling på jorden, från smådjur till Homo Erectus.
Sittandes med huvudet framåtböjt och skylt av ryggen, som är vänd mot publiken, viftar Kitt Johnson med sina vältränade överarmar på ett så frenetiskt sätt, att hon liknar en insekt som fladdrar med vingarna. Med en fantastisk förmåga till att röra olika kroppsdelar i ett otroligt tempo skapar hon flera surrande insekter, en geting, en gräshoppa, eller kanske helt andra bevingade smådjur, som får den för övrigt tomma scenen att sjuda av liv.
Även andra djur som till exempel krabbdjuren Rankfotingen och dess särpräglade gångart gestaltar Kitt Johnson med blixtsnabba sidosprång. Dessutom transformerar hon sig till ett vilddjur som kryper ut ur en mörk grotta med mjuka försiktiga rörelser och lysande kattögon. Eller så skapar hon skuggan av en varg med spetsade öron. Kitt Johnson skapar bilder med hjälp av sin enastående behärskning av kroppen utan hjälp av någon annan rekvisita än ljud- och ljussättning, det är nära nog anatomisk magi samtidigt som det är enastående scenkonst.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser