Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Hjälte på språng

2009-04-11

Fakta:

Namn: Hero Antihero
Koreografi: Lene Boel
Musik: Rex Casswell
Ensemble: Daniel Rojas, David Boyd, Daniel Roez Nartinez og Mauro Peruzzi
Plats: Stærekassen, Köpenhamn

Koreografen Lene Boel har samlat fyra jättefina steetdansere och skapat en både halsbrytande och lyrisk koreografi till dem. I förestillingen Hero Antihero är Lene Boel inspirerad av japansk samuraifilm och tecknade serier, men som publik kommer man också att tänka på filmer som Crouching Tiger Hidden Dragon av Ang Lee. I filmens värld kan man göra trix, så att det ser ut som om hjälten gör de mest fantastiska stunts, men på en teaterscen kan man inte luras på samma sätt. Trots detta tror man knappt sina egna ögon när man ser de fyra dansarna flyga genom luften och göra helt fantastiska headspins, eller hand- och ryggspins.
Förutom de rent otroliga danstekniska färdigheterna och de akrobatiska numren, berättas det också historier i en rad små tablåer. Det är historier om hjälten och antihjälten, det goda och det mindre goda, som bor i oss alla.
Lene Boels berättande koreografi är oftast underhållande, till exempel när dansarna likt Jönssonligan ger sig iväg på rekognonseringsfärd i kamp mot en osynlig fiende eller när de trippar runt på tå bland buddistiska munkar. Den mest fantastiska historieberättaren är hiphop-dansaren David Boyd, som danspubliken känner till från Steen Koerners föreställningar.
David Boyd levendegör små historier med sin fina mimik och sitt eminenta kroppsspråk. Vi får bland annat se honom som en frysande tiggare i regnet och som en marterad dråpare, som förföljs av sina offers hämnande demoner, som visar sig i form av hotande skuggor. Med enbart en liten rörelse på ena axeln kan David Boyd få hela scenrummet att förändras och han lyckas hålla hela uppmärksamheten på spänn. Lene Boel har skapat en effektiv dansföreställning, som tilltalar en bred publik. De unga åskådarna kommer hela tiden med glada uppmuntrande tillrop, medan den mindre unga publiken förundrat sitter med tappade hakor.

Koreograf: Lene Boel
Musik:
Dansere:

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser