Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Holländskt dansgästspel med hög kaliber

2009-03-31

Fakta:

Namn: Silent Screen & Tar and Feathers
Koreografi: Paul Lightfoot och Sol León & Jiři Kylián
Ensemble: Nederlands Dans Theater
Plats: det kongelite Teater, Gamle Scene
» http://www.kglteater.dk

Jirí Kylián är en koreograf, som inte bara är en genial skapare av nya danssteg, så som vi redan vet från programmet Silk and Knife – han är även en framstående teaterman. Det fick man än en gång uppleva vid den gånga veckans dansgästspel med det fantastiskt fina kompaniet Nederlands Dans Theater, som hade Kyliáns härligt absurda Tar and Feathers på programmet.
Vid en flygel som stod på styltlånga ben sitter en pianist och spelar. Och på samma sätt som man i ljudet blandar Mozart med rytande lejon och Beckettes dikt What is the Word, innehåller det fragmentariska men stramt strukturerade verket både raffinerad och djurisk dans.
Det är även tragikomiskt när fem clownartade dårar dyker upp och dansar synkront.
Koreografduon Lightfoot Leóns känslomässigt starka Silent Screen till musik av Philip Glass, innehöll även den mörka stämningar där de fantastiska dansarna ingår i ett osedvanligt vackert och lyckat samspel med filmsekvenser på scnens fond. Sekvenser som är en reflexion av livets gång och döden.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser