Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

På party med Norrdans

2009-03-30

Fakta:

Namn: One-Hour-Skiss
Koreografi: Jyrki Karttunen
Musik: Ljuddesign Toumas Fränti
Ensemble: Norrdans
Plats: Härnösands Teater
» http://www.norrdans.se

Dans

Åtta dansare i jeans och tröjor rör sig i ett gulvitt ljus till mjuka dragspelstoner. Bakom dem en fond av fladdrande lösa band. Någon bryter sig ut, dansar ett solo, vill bli sedd. Det mumlas på obegripliga språk. Det är som att iaktta en fest från utsidan, genom fönstret.
Den finske koreografen Jyrki Karttunens har skapat One-Hour-Skiss för Norrdans på plats i Härnösand. I Helsingfors driver han sitt eget kompani Karttunen Kollektiv. Senast besökte de Dansens Hus i Stockholm 2007.

I One-Hour-Skiss återkommer det obegripliga talet och mumlet genom hela föreställningen och avbryter dansarnas aldrig tidigare sedda, men ändå välbekanta rörelser. Hos mig driver avbrotten fram en desperat längtan efter helhet och ren dans.

Men uppmärksamheten fångas av det där böljande, stökiga och ofärdiga som pågår på scenen. Det liknar ett liv där talet har slutat att fungera. Kroppen står för kommunikationen.
Tecknade projektioner i fonden deltar i händelseförloppet. Flera gånger ritas dansarnas konturer upp innan de gör entré. Effekten blir en sorts fördröjning.
En kvinna i röd klänning håller ett anförande, men tystnar när någon blåser på henne med rökmaskin. Hon bärs omkring av män i rånarluvor, utsatt för ett ironiskt övergrepp. Samtidigt dansar ett par styrdans i bakgrunden.
Dansarna ger ifrån sig hesa andetag, sedan hörs krigsljud. Någon blåser i en visselpipa och de ska slåss, kille mot tjej. Marjut Seini tar hem första ronden men sedan får hon stryk. Sylvie Géhin Karlsson klänger i draperiet och vrålar av besvikelse.
Mot fonden projiceras nu ett myller av tecknade människor. De rör sig längs en linje i riktning från höger till vänster. Dansarna kommer in på rad från andra hållet, i en till synes oupphörlig rörelse, tvärs över scenen.
I fonden faller stjärnor. César Garcia dansar ett solo med de andra i en ring omkring sig. En efter en faller de in i hans dans. Äntligen tystnar talet. Draperiet i fonden blir rosa. Dansen blir hel, ett själens sökande, en andning. Det är grymt vackert men tar snart slut.
Föreställningen turnerar i Norrland till och med april.

Karin Kämsby

Fler Föreställningar

Annonser