Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 16 januari 2021

Strålande svart ljus

2009-03-14

Fakta:

Namn: Destruction Song
Koreografi: Kenneth Kvarnström
Musik: Jukka Rintamäki
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Ingen kan som Jens Sethzman skapa ljus som är liksom svart. Glänsande mörkt, mjukt dunkelt faller ett guldigt ljus över det svarta stoftet på scengolvet, på några hängande metallprismor. Det mörka ljuset runt tre dansare i Kenneth Kvarnströms Destruction Song ramar fulländat in en välkomponerad och väl balanserad koreografi.

En manlig och två kvinnliga dansare i svart, först till och med i svarta huvor för ansiktet, som ninjafigurer, robotliknande. Men det är verkligen människor som möts i en minutiöst strukturerad rörelsevärld. Sofia Karlsson, Johanna Klint och Janne Marja-aho dansar lika perfekt unisont när så krävs som självständigt och säkert när koreografin klyvs i solon. Supermjukt och lätt, flödigt och lödigt.

Verket hade sin urpremiär i höstas på Norrlandsoperan och turnerar nu i Sverige under mars. Vill man veta vad som menas med ”dans-dans” – se den! Det betyder att här dansas, Kenneth Kvarnström känner tydligen ett behov att markera en gräns mot den scenkonst där man rör sig mer begränsat, och ibland knappt alls som, ibland, i performance.

Etiketterna flagnar och faller av. Konstverket består så länge det kan tala till sina betraktare. Destruction Song skulle kunna bli en modern klassiker med sina väl avvägda proportioner och variationer. Jukka Rintamäkis musik mullrar kraftfullt, och stillnar alldeles i slutet till ett gitarrsolo lika vackert som den avslutande duetten mellan en han och en hon.

Vid applådtacket fick Kenneth Kvarnström ta emot Svenska Teaterkritikers Danspris för 2008 för sin strålande comeback som koreograf efter åren som konstnärlig ledare för Dansens Hus. Han såg glad ut!

Publicerad i Expressen Kulturen/ Scenkonstbloggen 12 mars

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser