Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Vildingar som blir våldsamma

2009-03-13

Fakta:

Namn: The Porcelain Project
Koreografi: Grace Ellen Barkey
Ensemble: Needcompany
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.needcompany.org/

En surrealistisk dröm i porslin! Det låter vitt och klirrande och, jag försöker verkligen framhålla goda sidor här, själva bilden på scenen kan ha sina poänger.
Grace Ellen Barkey & Needcompany tar oss till en slags absurd Alice-i-underlandet-värld där en galen kung håller låda. I sin kronprydda hatt leder han tankarna till Maurice Sendaks bilderböcker, lite som i Vildingarnas land.

Men sen räcker inte min snällhet längre. Som äventyr betraktat är det minst tio år för sent. Dessutom fyra manliga dansare och två späda dansflickor som blir släpade, påsatta, burna, juckade mot. Fast på ett KOMISKT vis.
Det blir plågsamt usel sexism, dessutom totalt oreflekterad och aningslöst förtjust. Vilket gör den än enfaldigare. Porslinssnopp och porslinstuttar – det är som att titta på några ovanligt fåniga småpojkar som leker.

Vårens händelse, tjoar Dansens Hus. Skulle inte tro det.

Publicerad i Expressen Kulturen /Scenkonstbloggen 4 mars

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser