Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 21 september 2020

Fascinerade och klurigt

2009-03-09

Fakta:

Namn: maFiljen
Koreografi: Camilla Ekelöf
Musik: Tomas Elfstadius
Ensemble: Tina Andersson, Susanne Havlik, Torun Odlöw, David Tanzilli, Jonas Örknér
Plats: Regionteater väst
» http://www.regionteatervast.se/

Hänger du med på leken? maFiljen heter koreografen Camilla Ekelöfs nya dansstycke för Regionteater väst.
Det är en ordlek. Plocka runt med bokstäverna så får du: Familjen. Det är den det ska handla om, om de olika slags familjer och band som den unga publiken av idag lever med. Fast det är inte alldeles lätt att få syn på hur det är tänkt. Vem som hör till vem och varför. Men det är förmodligen tanken, att barnen ska fundera och sedan diskutera hur alla hänger ihop.

Maria Sjöstrands scenografi har drag av både hockeyrink och cirkusmanege – och ändå inte. Något obestämt vilar över hela formen. Färgerna på väggar och kostymer är beigebleka, ljuset neutralt. Dansarna dyker upp i olika öppningar i sidorna och plockar vid behov rekvisita ur springor i väggarna.
Då bryts den höga abstraktionsnivån av superkonkreta detaljer; ett klädstreck med skjortor, guldtofflor eller hörlurar som familjemedlemmarna skärmar av omvärlden med.
En figur är lätt att identifiera: Susanne Havliks barn. Hon har en genomgående ”roll” som ger publiken en ingång i relationssnåren. För övrigt finns här två kvinnor (Torun Odlöw och Tina Andersson) och två män (David Tanzilli och Jonas Örknér) som vecklar in sig i olika turer.
Det svårfångade behövde inte vara ett problem, om inte teatern programförklarade sin föreställning så hårt. Som om inte dansen klarar sig utan berätta något som ger den bruksvärde.
Men rörelserna talar för sig själva. Publiken sitter koncentrerad och fascinerad över dansarnas fysiska framfart.
Att kunna röra sig så, det imponerar och ger mersmak. Och så den täta kontakten mellan dansarna, som Camilla Ekelöfs koreografi förutsätter. Den skapar äkta relationsdans.
Att uppleva den på så nära håll är en kvalitet som går långt utöver alla ambitiöst tänkta diskussionsunderlag.

Spelas i Västra Götalandsregionen t o m 4/4, därefter åter i höst

Texten är tidigare publicerad i nGöteborgs-Posten 4 mars 2009

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser