Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Wilhelm Freddies förvandlingsdans

2009-03-03

Fakta:

Namn: Kærlighedens Triumf
Koreografi: Marie-Brolin Tani
Musik: László Lajtha
Ensemble: Det Unge Dansekompagni
Plats: Statens Museum for Kunst, Köpenhamn
» http://www.smk.dk

Wilhelm Freddie var en konstnär, som insisterade på både frihet och kärlek – även efter att Danmark hade ockuperats i april 1940. Till Helsingør Sommerrevy juni 1940, Der kommer en Vaar, skapade han sin första och enda balett, Kærlighedens Triumf. En fysisk realisering av den bildkonstnärliga världens idéer. För första gången någonsin tidigare har Freddies surrealistiska balett återuppförts i samband med utställningen Stik gaflen i øjet! på Statens Museum for Kunst.
Det är Det Unge Dansekompagni med Marie-Brolin Tani som koreograf, som har gjort en nytolkning av Kærlighedens Triumf till musik av den ungerske kompositören László Lajtha. Charlotte Østergaard har gjort kostymerna efter Freddies orginalskisser, medan Hans-Olaf Tani har har gjort en ny fondtapet med utgångspunkt från Freddies bild Indolentia från 1945.

Det är som att gå in i en levande surrealistisk målning fullspäckad med fantasifulle symboler för begär och drifter när man ser Wilhelm Freddies ballet Kærlighedens Triumf. Kostymerna är fantastiska. Den manliga huvudpersonen har långt hår för att markera den i alla män inneboende kvinnliga sidan. Kvinnan, Rosalia, är utsmyckad med blommor kring underlivet och hon förlorar så småningom huvudet när hon ger sig drifterna hän.
Utifrån Freddies libretto har Marie Brolin-Tani skapat en stilistiskt övertygande ny koreografi med livliga, organiska och djuriska rörelser för de nio dansarna i Det Unge Dansekompagni.
På Hans-Olof Tanis vackert animerade fondtapet dyker till slut en katt upp, förmodligen som symbol för kärlekens djuriska drifter och triumf. Lajthas originalmusik till detta 15 minuter långa konsthistoriska kuriosum är både flott och dynamisk.

Kærlighedens Triumf ges på Statens Museum for Kunst 28 februari samt 1, 8, 15, 21, 22/3. Alla dagar kl. 15 och 16.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser