Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

När omgivningen är motsträvig

2009-02-09

Fakta:

Namn: Obstrucsong
Koreografi: Palle Granhøj
» http://www.granhoj.dk

Det ska inte alltid vara så lätt. Obstruktioner (begränsningar) är populäre i diverse konstarter, och det är inte bara i filmens värld som det arbetas med dogmer och begränsningar, det sker även inom dansen.
Palle Granhøj arbetar ofta med obstruktion och i hans verk Obstrucsong så sjunger inte bara dansarna medan de dansar och agerar, de utsätter även varandra för för fysiska obstruktioner.
Det kan vara en arm, som hålls fast medan det dansas, eller tre dansare som försöker hålla tillbaka en fjärde. Den här utforskningen av obstruktioner har man lyckats forma till en mycket underhållande föreställning och efter premiären år 2005 i Schweiz, är den åter aktuell med en mini-turne till Malmö och København.

På alla sätt och vis är Obstrucsong ett nyskapande verk. Här finns ingen musik, dansarna sjunger själva! Och man dansar på en långhårig yllematta, så det blir väldigt tyst när dansarna inte sjunger eller har andra ljud för sig.
Den mjuka mattan inramas av flyttbara pelare med små lampor på. Det är ljusdesignern Carina Raffel som flyttar dem och det uppstår en intim stämning, ungefär som i ett vardagsrum. Det sjungs och ropas på ett slags skrik-språk som ofta låter lite som japanska, samtidigt som rörelserna antar formen av kampsport.
Just kampsportrörelserna är väldigt lustiga, det är som om de snabba och plötsliga rörelserna tar makten över dansarna. När två av dansarna börjar slå på varandra är det som om de själva överraskas mest av vad ett slag kan leda till. Det kan leda till en kjedjereaktion av skojiga rörelser som fullständigt överrumplar dansarna och får deras ansikten att se fullkomligt förbluffade ut. Det är helt absurt kul när en dansare hänger sig åt en vacker aria samtidigt som hon kastas runt av de två andra dansarna och till slut ligger sjungande på deras ryggar.
I en tid när diverse tv-kanaler inte ger annat än trist underhållning i form av själlös satir och trist stand upp, är det befriande att se något verkligt originellt och underhållande.
Palle Granhøj säger själv i programhäftet att Obstrucsong försöker ge publiken något som de inte visste att de saknade. Detta lyckas han med helt fullt ut. Det är inte utan att man många gånger har känt att det kunde ha varit helt rätt med ett gott skratt och några sjungande dansare som på olika vis försöker lägga hinder i vägen för varandra.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser