Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Ett föränderligt rum

2009-01-15

Fakta:

Namn: Limb’s Theorem
Koreografi: William Forsythe
Musik: Thom Willems
Ensemble: Ballet de l’Opéra de Lyon
Plats: Det Kongelige teater, Gamle scene, Köpenhamn
» http://www.kglteater.dk

Långsamt lyses scenen upp, men bara här och där och temporärt. Oftast kan publiken bara skymta svaga konturer av de svartklädda dansarna eller delar av deras kroppar. En arm där, ett ben där som sticker fram ur mörkret. William Forsythes verk Limb’s Theorem kretsar både kring rummets skapelse, hur ljuset skapar rum i mörkret och hur dansarna skapar rum med hjälp av sina kroppar. Det handlar också om hur en stor mobil à la Alexander Calder skapar ett svävande rum på den för övrigt så tomma scenen.
I Limb’s Theorem visar William Forsythe på ett rum, som konstant transformeras på överraskande vis och i oväntade riktningar. Limb’s Theorem är från 1990 och kom till under en period när William Forsythe intresserade sig mycket för arkitektur. Särskild den postmoderna arkitekturens annorlunda vinklar, brutna linjer med en geometri som verkade vara i upplösning till exempel i samma stil som arkitekten Daniel Libeskinds verk. Inspirationen från den här sortens arkitektur märks tydligt i dansen som är fylld av vridna rörelser, brutna linjer och explosiva steg men alltid i paritet med Thom Willems elektroniska partitur.
I andra akten blir dansen om möjligt ännu mer vild, ja närmast extatisk. Dansarna rör sig som om de blivit strömförande och de hoppar i en sinuskurva över scengolvet. William Forsythes utgångspunkt är den klassiska traditionen, men i dansen finns också referenser till showdans och electric boogie, medan den i sista akten närmar sig performance av det märkligare slaget.
Limb’s Theorem är ett abstrakt verk med en koreografi som är som en otämjd eld, det är i ständig förändring, det klingar av i mörkret, för att strax återigen flamma upp i gnistrande rörelser. William Forsythe tar med hjälp av de fina dansarna från Ballet de l’Opéra de Lyon med åskådarna till nya platser, i avantgardistiska rum där annorlunda och intressanta perspektiv öppnas. Limb’s Theorem är både en intellektuell och estetisk resa av ett slag som danspubliken alltför sällan får sig till livs.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser