Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Nästa generations dansare

2009-01-03

Fakta:

Namn: Tuch: Us///Pas de Danse///Track
Koreografi: Marie Brolin-Tani, Mats Ek, Didy Veldman
Plats: Operaen, Holmen, Takkelloftet, Köpenhamn
» http://www.mbtdans.se

Marie Brolin-Tani har med sitt nya kompani, Unga Danskompaniet, turnerat både Sverige och Danmark. Turnén slutade på Takkelloftet på Operaen i Köpenhamn, där de talangfulla och charmerande dansarna med föreställningen Touch skapade en inspirerande och varm upplevelse mitt i en bitande kall decemberafton. Det var en sann vitamininjektion av ungdomlig energi.

Ett besök i Beirut har inspirerat Marie Brolin-Tani till verket Us, som hon har gjort direkt för sitt nya kompani. Inspirationen från Mellanöstern märks kanske tydligast i den vita rektangeln mitt på scenen, som för några av dansarna utgör en eftertraktad solig plats, medan den för somliga andra utgör en fängelsecell med kallt och skarpt ljus.
I Us skapar Marie Brolin-Tani ofta en distans mellan en enskild dansare och resten av gruppen. Att vara med, eller att vara utanför är frågan i detta vackra, intressanta och melankoliska verk.
Även om scenen är helt tom i Mats Eks verk Pas de Danse manar de fyra dansarna fram en livlig och trevlig midsommarstämning. Iförda blå och ljusgula färger dansar de två paren en härlig blandning av folkdans och klassisk dans. Pas de danse är graciös i all sin enkelhet men också humoristiskt i sitt sätt att karikera folkdans och sommartider på ett sätt som får den att likna en tävling i dressyr. Händelserna under en hel sommarnatt kunde man alltså få följa i den här fantastiska koreografin, särskilt som den är så enormt väl dansad.
Med Didy Veldmans verk Track gör Unga Danskompaniet en humoristisk avslutning på kvällen med en uppfinningsrik och underhållande koreografi med många slapsticks. Vit tape sitter på stolpar och golv som rumsskapande element för dansarna, där de kan ge sig hän i den ena idérika sceneriet efter det andra. I Track ställs det stora krav på dansarnas dramatiska uttrycksförmåga och mimik, något som de helt och fullt behärskar.
Det är verkligen beundransvärt att det finns sådana eldsjälar som Marie Brolin-Tani, som trotsar nationsgränser och finanskriser och sätter ihop en ny dansgrupp. Att det till på köpet är ett fantastiskt fint danskompani som Marie Brolin-Tani har skapat är inte desto mindre imponerande. Vi ser redan fram emot kommande föreställningar.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser