Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Med bultande cirkushjärta

2008-12-13

Fakta:

Namn: Inside out
Koreografi: Tilde Björfors
Ensemble: Cirkus Cirkör
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Cirkus Cirkör har efter ett drygt decennium blivit den friaste teaterformens högborg. Tilde Björfors kan blicka tillbaka inte bara på en rad mycket stora produktioner och succéer, utan också på utbildningar på olika nivåer och en allmänt spridd högaktning för nycirkusens förmåga att sätta sprätt på teater och annat som behöver livas.

Med Inside out fortsätter Tilde Björfors (idé och regi) att granska den mänskliga kroppen i ännu en bildstark uppsättning. Som ofta är det just bilden, rik på stämning och associationer, som är styrkan.
Här berättas inte från A till B, utan samplas lösa reflexioner kring människans bultande hjärta, röda och vita blodkroppar och cirkuslivets magiska sidor.
Den bärs och närs av en stark känsla av gammal cirkusaffisch i mörknat rött och guld, och en lustig lovsång till åldrandet hos en grånad lindansös, som kanske nästan är en ängel. Siri Hamari är, förstås, gripande, rolig och alldeles förtjusande i sprött grått och tåspets.

Numren i trapets, jonglering, ring och trampolin är fina. Problemet är den ibland för svaga sammanlänkningen från ett till ett annat. Nycirkusens sällsamma förmåga att knyta ihop scenbild och artister till ett lyriskt helt, inträffar för sällan. Som skådespelare är inte alla nycirkusartister övertygande och det tar tid för föreställningen att finna sin ton och balans mellan ekvilibristik och känsla.
Musiken av Irya’s Playground (tidigare Urga) hjälper till att täta och höja tempo och intensitet. Och till slut, kan man känna det bultande hjärtats takt, som om insidan verkligen vänts utåt.

Publicerat i Expressen 11 dec 2008

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser