Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Unga Danskompaniet på nordisk turné

2008-12-07

Fakta:

Namn: Tuch: Us///Pas de Danse///Track
Koreografi: Marie Brolin-Tani, Mats Ek, Didy Veldman
Plats: Inkonst, Malmö
» http://www.mbtdans.se

Unga Danskompaniet (UDK) må vara unga och sakna mångårig erfarenhet som dansare men fy sjutton vad duktiga de är!
Med tre verk av tre tunga veteraner i branchen Marie Brolin-Tani, Mats Ek och Didi Veldman presenterar föreställningen Touch tio unga dansare på gränsen till genombrott. Eller på gränsen, vad mig anbelangar är de redan där. I såväl fysisk skärpa och uttrycksförmåga som i charm och närvaro är de redan professionella. Ingenstans skymtar osäkerhet, tvekan eller omognad. Tvärtom sprudlar de av nytänd glädje, mättad livslust och hudnära, supermodig sensualism. Jag förbluffas över bredden i registret som i viss mån kan skapas med hård och disciplinerad träning, men där är också ett djup som man inte köper lika enkelt, som man lever sig till och som dessa unga bjuder på i mängder.
Det första stycket Us av Brolin-Tani passar gruppen som hand i handske. Mejse Vedel och Jonathan D. Sikell gör en varm, mjuk duo som avbryts av en knistrande, spänd Nassim Meki. Strax byts hennes oroliga rörelser mot ett lugn överlåtet genom Mejses milda omfamning. Hela danstruppen fyller den rätt snålt tilltagna scen i ett insektslikt myller i komplexa mönster som gruppen hanterar elegant och säkert.
Nästa stycke är ett folklustigt Pas de Danse signerat Mats Ek. Med mycket humor och elegans gör Björn Nilsson en glad gamäng i ursvensk midsommarnatt. Charlotta Liedberg försöker förgäves bryta hans självupptagenhet med sirliga inviter, så lätt, så snyggt!
I sista akten framför UDK Track av Didy Veldman, en sårbar lek med gemenskapens rollspel och utanförskapets smärta. Maja Pilipczuk rådbråkar sin stackars kropp med maskeringstejp. Hon är vacker nog som hon är, men vilken ung tjej lyssnar på det örat?
UDK är ett dansk-svenskt samarbete som slår en lysande dansbro över Öresund. Men broar byggs också mellan unga dansare och deras mer erfarna lärare och inspiratörer. Att samarbetet fungerar råder det inget som helst tvivel om.

Den 8 och 9 december dansar Unga Danskompaniet på Riddarfjärdsteatern i Stockholm och 11, 12, 13 december på Takkelloftet på Operaen i Köpenhamn.

Caroline Owman

Fler Föreställningar

Annonser