Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Nötknäppartider

2008-12-01

Fakta:

Namn: Nøddeknækkeren
Koreografi: Sten Koerner
Plats: Tivoli Koncertsal, Köpenhamn
» http://www.tivoli.dk

Ingen jul utan Nøddeknækkeren (Nötknäpparen). I år är Steen Koerners hip hop utgåva av den traditionsrika julsagan tillbaka på Tivolis Koncertsal till stor glädje för alla streetdance-fans. Steen Koerners dansföreställning vänder sig speciellt till barn och unga, men vuxna kan mycket väl gå med och låta sig förföras av hip hop, break, electric boogie, poping, cracking och imponernde huvud- och handpiruetter.
Dansarnas kunnande och energi är impoerande, så man förlåter gärna den något omständliga första akten där Claras hotande tonårskris tar för mycket plats, och man får om igen höra talas om den kommersiella och stressande julen i många förutsägbara raptexter.
Även om man har sett föreställningen tidigare är dansen helt överväldigande, och den ger helt enkelt gåshud när dansarna intar scenen med sin halsbrytande koreografi. Precis som med den årliga Walt Disney-julshowen på tv är det alltid en eller två scener som man längtar alldeles extra mycket efter att få återse. Det akrobatiska pas de deuxet mellan Clara och hennes Julian är gripande vackert, när de likt en ying yang figur bär varandra i en otolig balans. Och nötknäppararméns kamp genom vattenmassorna är enormt skojigt gestaltad i hur de är tvungna att sticka upp sina huvuden över scenkanten för att andas innan de kan fortsätta sin vidare färd under vattnet. Det er så realistiskt skildrat, även om det inte finns en enda droppe vatten på scenen.
Ska man i jul se en uppsättning av Nøddeknækkeren i Köpenhamn så er Steen Koerners hip hop version ytterst rekommendabel. Den är en modern saga berättad med ett nutida barn- och ungdomsspråk och enormt mycket smittandedansglädje.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser