Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Beväpnade med skönhet

2008-12-01

Fakta:

Namn: Deranged Elegance
Koreografi: Lars Dahl Pedersen
Plats: Dansescenen, Köpenhamn
» http://www.dansescenen.dk/

Tre manliga krigare iförda kostymer med kilt ligger på scenen i ett svagt disigt ljus. På samma sätt som i dagbräckningen, uppstår ett rum av ljus, som dansarna träder in i och med stora armrörelser tecknar de ytterligare ett rum i luften runtomkring sig.
I rummet uppstår det snart ett hissnande landskap en enorm katedraliknande byggnad eller så är det något helt annat. Och de tre männen blir till krigare som kämpar mot varandra . Och när de försonande tar varandra i händerna slutar det hela plötsligt med att de försöker strypa varandra.
Men de tre kämpar inte bara mot varandra, de kämpar också tillsammans för att försöka få fotfäste i den kaotiska kaotiska värld som de befinner sig i. Med framstående ljusdesign fina kostymer och en tilltalande koreografi blir även Lars Dahl Pedersens verk Deranged Elegance till en kamp för skönheten – eller i varje fall en undersökning av det estetiska.

Stora skiften i tempot kännetecknar Lars Dahl Pedersen koreografi. Plötsligt dansas det mjukt och meditativt med stora långsamma Tai Chi-rörelser som snart övergår till frenetisk vild technodans. Lars Dahl Pedersen behärskar väl sina uttrycksmedel och när rörelserna bromsar in helt och hållet fryser han fast dansarna i skulpturala positioner. Ett stilleben av skönhet. Deranged Elegance kan mycket väl komma att bli en av säsongens mest spännande föreställning och kinesiske dansaren Kang Ma är absolut en mycket stark kandidat till utmärkelsen årets bästa dansare.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser